10.12.2018. 16:39
0
Mogherini o situaciji u BiH: Brzo formirati vlade koje će sprovesti Reformsku agendu
Danas je održan sastanak šefova diplomatija država članica Evropske unije. Tema sastanka je bila i Bosna i Hercegovina.

O zaključcima sastanka u belgijskoj prijestolnici govorila je Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije.

"Što se BiH tiče, o tome smo pričali još prije tri nedjelje. Moramo prije svega da podstaknemo političke lidere da preuzmu odgovornost, da brzo formiraju vlade koje će sprovesti Reformsku agendu. Ja sam jedna od onih koja je vidjela neočekivane pozitivne korake koje je Bosna uspjela da uvede od 2014. pa do ove godine. To iz ovog trenutka zaista sjajno. Poslije izbora, naravno, da postoje poteškoće. Bosna je dosta specifično organizovana zemlja, ali sam uvjerena da lideri u toj zemlji i narod mogu da krenu naprijed po pitanju reformi, na jedinstven način", poručila je Mogherini, prenosi N1.

Kako je navela, pitanje izbora u BiH mora da postane tema razgovora i to što prije.

"Ja znam da je to diplomatski poduhvat. Balans između potrebe za pomirenjem između jedinstvene strukutre te zemlje i standarda EU. Pošto se formiraju vlade i opet se Reformska agenda vrati nam kolosjek, ja se nadam i uvjerena sam da se to može riješiti na jedan kooperativan način", poručila je visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.