10.12.2018. 17:20
0
"Trauma ratnog silovanja je zasigurno jedna od najtoksičnijih trauma"
Desetog decembra, na dan kada je 1948. godine potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, u svijetu se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

Nizom događaja koje tim povodom u periodu od 7. do 18. decembra organizira s 12 partnerskih lokalnih organizacija, Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA) želi skrenuti pažnju šire javnosti i donosioca odluka na problem sveprisutne stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu.  

"Trauma ratnog silovanja je zasigurno jedna od najtoksičnijih trauma iz povijesti ljudskog traumatskog iskustva", jedan je od zaključaka Populacijskog fonda UN-a.

Više od bilo koje druge traume ona razdvaja preživjele seksualnog nasilja međusobno, udaljava ih od članova porodice i zajednice.

Kao posljedica silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja u ratu javlja se i stigma, koja dodatno marginalizira žrtve i dovodi ih u društveno ponižavajući položaj, što doprinosi njihovoj retraumatizaciji i produbljenju patnji, saopćeno je iz Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA).

UNFPA-ino istraživanje o stigmatizaciji iz 2015. godine pokazalo je da je dvije trećine ispitanica koje su doživjele seksualno nasilje u ratu iskusilo stigmatizaciju od zajednice u kojoj žive.

Također, većina ispitanika (78.5 posto) smatra da BiH društvo ne posvećuje dovoljno pažnje osobama koje su doživjele seksualno nasilje tokom rata.

Ovakvi oprečni rezultati, ustvari, najviše govore o tome kako je stigmatizacija uglavnom automatska, nesvjesna, konvencionalna - oni koji vrše stigmatizaciju ne vide u tome ništa loše. Upravo zbog toga je važno da zajednica pokazuje podršku, da je javno manifestuje, kao što to rade sa stigmom: na taj način se smanjuju predrasude i stereotipi prvenstveno kod mlađih generacija.

Kao što zajednica socijalizuje u atmosferi označavanja, stigmatizacije, defanzivne komunikacije, istom metodom je moguće stvoriti suprotne predznake: atmosfera podrške, uvažavanja, poticajne komunikacije.

Umjesto „sama je kriva što je zlostavljana“, možemo reći „svako je mogao biti žrtva silovanja“; umjesto „žrtva je“ možemo reći „ona je hrabra osoba“, umjesto „osuđujem te“ možemo govoriti „uvažavam te“.

Poruke podrške ne mogu učiniti čudo i preko noći zaustaviti stigmatizaciju, ali dugoročno mogu kreirati atmosferu podrške za stigmatizovane osobe, saopćeno je iz UNFPA.



(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.