11.12.2018. 15:29
0
Arnautović: Četiri principa prema kojima se popunjava Dom naroda isključuju jedan drugog
Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije nakon današnje sjednice obratio se prisutnim novinarima „u svoje ime“ te kazao šta trenutno rade članovi CIK-a kada je riječ o odluci popune Doma naroda Parlamenta FBiH. Izrazio je žaljenje što nema saopćenja o tome ni obraćanja predsjednika CIK-a Branka Petrića, ali da novinari sami zaključe zašto je to tako.

- CIK zadnjih sedmica i zadnjih dana intenzivno radi, usaglašava se između članova CIK-a, prikuplja određene fakte, činjenice kako bi i donijela odgovarajuće rješenje prije svega za uspostavu vlasti nakon Općih izbora koji su održani 7. oktobra. Vi znate da smo u situaciji da naš politički sistem je bikameralni, naša Parlamentarna skupština se sastoji od gornjeg i donjeg doma. Gornji dom je Dom naroda PS BiH i crpi svoj legalitet iz klubova u Domu naroda Parlamenta FBiH i Narodne skupštine RS. NSRS je izvršila svoju obavezu, odabrala pet Srba koji idu u Dom naroda PS BiH. Međutim, pet Bošnjaka i pet Hrvata koji dolaze iz FBiH nisu još izabrani, a razlog je što nije još konstituisan Dom naroda Parlamenta FBiH čiji klubovi Bošnjaka i Hrvata imaju odlučujuću ulogu u tom postupku. Sve je poznato, pravila za izbor tih 58 delegata trenutno u Izbornom zakonu ne postoje jer je odluka Ustavnog suda poznata, ona je brisala određene odredbe u kojima je bilo utvrđeno pravilo odnosno raspored broja i etničke strukture delegata koji se biraju iz kantonalnih skupština u Federalni Dom naroda – kazao je Arnautović.

On je istakao da odluka o popuni nije jednostavna i članovi CIK-a taj problem sagledavaju sa više aspekata računajući i ustavne principe i zakonske norme koje to pitanje regulišu.

- Četiri su ključna principa o kojima se raspravlja. Prvi je princip konstitutivnosti naroda koji proizilazi iz Ustava BiH, drugo načelo je princip pariteta koji je propisan Ustavom FBiH koji kaže da u Domu naroda treba biti paritetan broj konstitutivnih naroda po 17 Srba, Bošnjaka i Hrvata i sedam iz reda Ostalih. Treće načelo teritorijalnosti koje podrazumijeva da se u svakom kantonu iz svakog naroda biraju delegati u Dom naroda. Četvrti princip je princip proporcionalnosti koji podrazumijeva da se broj delegata bira na osnovu količnika koji se preračunavaju u proporcionalnom broju stanovnika u svakom kantonu – naveo je Arnautović.

Član CIK-a je naglasio da postoje i kontradiktorne zakonske norme te da i sami principi isključuju jedan drugog. Članovi CIK-a traže rješenje kako bi se deblokirala uspostava vlasti u BiH, a nikako ne traže rješenje kako bi sproveli odluku Ustavnog suda BiH jer je to zadatak Parlamentarne skupštine BiH, zaključio je Arnautović u svom obraćanju.     

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.