11.12.2018. 19:18
1
Rat saopštenjima savjetnika Milorada Dodika i Igora Crnadka
Srđan Perišić, savjetnik za politička pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, jutros je kazao "da se Vijeće ministara BiH, koje je u tehničkom mandatu, priprema da odobri prvi Godišnji program i počne aktivnosti u okviru MAP-a".

On je naveo da "postojeći Savjet ministara Bosne i Hercegovine ne može da raspravlja o aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), jer se nalazi u tehničkom mandatu i ne postoji dogovor sva tri naroda u BiH o Sjevernoatlantskoj alijansi".

"Očigledno je da se u sjedištu NATO-a u Briselu, kao i ministrima u Savjetu ministara, žuri da, prije formiranja nove vlasti u zajedničkim institucijama BiH, stave pred svršen čin srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i da onemoguće dejstvo Rezolucije o vojnoj neutralnosti Republike Srpske", istakao je Perišić.

On je poručio da srpski ministri u Savjetu ministara iz SDS-a i PDP-a "moraju konačno da djeluju u skladu sa interesima Republike Srpske i njene rezolucije o neutralnosti".

"Oni moraju da zaustave neustavno djelovanje postojećeg Savjeta ministara na pripremi Godišnje programa za Akciono članstvo u NATO-u. U suprotnom, definitivno će se staviti na stranu izdaje srpskih nacionalnih interesa", rekao je Perišić.

Savo Škrba, savjetnik u Kabinetu ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, reagovao je na ovakve izjave navodeći da je izjava Perišića "nepotrebna jer će ministar Crnadak, kao i do sada, tako i do kraja svog mandata raditi i donositi isključivo one odluke koje su u interesu Republike Srpske i koje poštuju njenu ustavnu ulogu i nadležnosti".

"Za zaštitu interesa Republike Srpske bi bilo mnogo bolje kad bi srpski član Predsjedništva, kao što je uvijek bio slučaj, oko važnih pitanja direktno komunicirao sa srpskim ministrima, umjesto što prenosi poruke preko medija i savjetnika. Što se tiče odnosa prema MAP-u očekujemo stav srpskog člana Predsjedništva o tome da li podržava odluku koju je 2010. godine u ime Republike Srpske donio Nebojša Radmanović ili smatra da je gospodin Radmanović tada napravio grešku i ugrozio interese Republike Srpske", naveo je Savo Škrba, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.