12.12.2018. 16:00
0
Svaki četvrti vozač ne posjeduje zimsku opremu u vozilu
Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su prilikom realizacije petodnevne akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, s akcentom na posjedovanje zimske opreme, tehničku ispravnost motornih vozila i zatamljenost staklenih površina na motornim vozilima, uvrdili da svaki četvrti kontrolisani vozač ne posjeduje zimsku opremu u vozilu, a tehnička neispravnost vozila je utvrđena kod svakog osmog kontrolisanog vozila.
Policijski službenici su u okviru ove akcije kontrolisali ukupno 9.020 motornih vozila, te utvrdili postojanje prekršaja u 5.229 slučajeva. Od ovog broja, 3.994 prekršaja odnosi se na akciju, dok se 1.235 prekršaja odnosi na ostale prekršaje u saobraćaju. 

Zbog neposjedovanje zakonom propisane zimske opreme izdato je 2.159 prekršajnih naloga, a zbog utvrđene tehničke neispravnosti motornih vozila izdato je ukupno 1.127 prekršajnih naloga/izvještaja o prekršaju. Za nepropisno zatamnjene staklene površine na motornim vozilima izdato  638 prekršajnih naloga.

Podsjećamo vozače da od 15. novembra ove, do 15. aprila sljedeće godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti bez obzira na vremenske uslove.

Pod zimskom opremom podrazumijeva se da putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta imaju zimske pneumatike na sva četiri točka.

Zimska guma na svom boku označena je sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje četiri milimetra ili gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 milimetra i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobusi moraju imati zimske pneumatike na pogonskim točkovima, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijeva se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kilograma) ili gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 milimetra i u priboru lance koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kilograma).

Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH izriče se novčana kazna od 40 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja.  

Iz MUP-a RS apeluju na vozače da poštuju zakonske obaveze u pogledu posjedovanja i korišćenja zimske opreme, te da u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim vozilom i tako zaštite sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju, pišu Nezavisne.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.