12.12.2018. 21:50
0
Pročitajte o čemu su danas raspravljali Dodik, Komšić i Džaferović i šta su sve usvojili
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na prvoj redovnoj sjednici usvojilo zaključak o Provedbi Ankesa G Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i aktivnosti na zaštiti i povratu imovine iz Bosne i Hercegovine, koja se nalazi u Republici Hrvatskoj.

Predsjedništvo BiH zadužuje Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi notu generalnom sekretaru Organizacije ujedinjenih naroda, kao depozitaru Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, kojom ga obavještava o kršenju Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ od strane Republike Hrvatske, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Zadužuje se šef Pregovaračkog tima BiH u Stalnoj zajedničkoj komisiji viših predstavnika država nasljednica bivše SFRJ da zatraži održavanje vanredne sjednice Stalne zajedničke komisije zbog kršenja Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ od strane Republike Hrvatske, zaključilo je također Predsjedništvo na današnjoj sjednici.

Zadužilo je Vijeće ministara BiH da dostavi izvještaj o aktivnostima koje su, slijedom Zaključka Vijeća ministara BiH sa 148. redovne sjednice, održane 3. jula 2018. godine, te Zaključka Predsjedništva BiH sa 49. redovne sjednice, održane 3. jula 2018. godine, poduzete kako bi se osigurali zaštita i povrat imovine fizičkih i pravnih lica iz Bosne i Hercegovine i imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj.

Zadužuje se Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine da u vezi s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa između BiH i Hrvatske, u pogledu primjene Aneksa »G« Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ, koordinira s entitetskim agencijama za privatizaciju sve aktivnosti prema organima u Republici Hrvatskoj, koje se tiču zaštite imovine iz Bosne i Hercegovine te da o tome dostavlja izvještaj Predsjedništvu Bosne i Hercegovine svakih šest mjeseci.

Predsjedništvo BiH, radi zaštite imovine iz Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj, zadužuje Pravobranilaštvo BiH da se utvrde modaliteti za pokretanje apelacija Ustavnom sudu Republike Hrvatske, kojom se osporava ustavnost Zakona o raspolaganju državnom imovinom u Republici Hrvatskoj i odgovarajuće uredbe, koje služe kao pravni osnov za zabranu upisa imovine Bosne i Hercegovine u odgovarajuće zemljišne knjige na stvarnog vlasnika iz BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH će uputiti pismo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da se Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ sa svim svojim aneksima, u svojstvu međunarodnog ugovora mora primjenjivati u skladu s međunarodnim pravom, kao pravni akt koji ima prednost u odnosu na sve domaće propise te u skladu s njim, izvršiti povrat sve imovine Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, uz obavezan upis u zemljišne knjige na stvarne vlasnike.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Izvještaj Vijeća ministara BiH o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH i Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH.

Predsjedništvo BiH pozvat će predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Crne Gore Milu Đukanovića, prеdsјеdnika Republike Slоvеniје Bоruta Pаhоra i prеdsјеdnika Republike Makedonije Đоrđa Ivаnоva u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je odobrilo pristupanje Compact-Sporazumu između Bosne i Hercegovine i generalnog sekretara UN-a o suzbijanju seksualne eksploatacije i zlostavljanja.

Donesene su odluke o prihvatanju Amandmana 1 na Sporazum o grantu podrške CHP između Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) i Bosne i Hercegovine u vezi s Regionalnim stambenim kreditom - CHP BiH-1 (2016), Sporazuma o zajmu (dodatno finansiranje za projekat energetske efikasnosti) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina za 2017. godinu između Evropske komisije, Vlade Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje memoranduma o razumijevanju između Agencije za sigurnost hrane BiH, Ureda za veterinarstvo BiH, Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  Federacije BiH, Vlade Brčko Distrikta BiH - Odsjeka za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Federalne uprave za inspekcijske poslove Federacije  BiH, Republičke uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH, Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske, Inspektorata Brčko Distrikta BiH i Češke razvojne agencije, Centralnog instituta za nadzor i kontrole u poljoprivredi, Brno, Državnog veterinarskog instituta, Prag, u vezi s implementacijom projekta „Unapređenja sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini u okviru razvojne saradnje između Republike Češke i Bosne i Hercegovine“.

Predsjedništvo BiH je također odobrilo potpisivanje memоrаnduma о rаzumiјеvаnju izmеđu Мinistаrstvа vanjske trgоvinе i еkоnоmskih оdnоsа BiH i Мinistаrstvа kulturе i turizmа Nаrоdnе Rеpublikе Kinе о оlаkšаvаnju grupnih putоvаnjа kinеskih turistа u Bоsnu i Hеrcеgоvinu.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pristupanju Konvenciji Vijeća Evrope o kinematografskoj koprodukciji (revidirana) i Izmjenama i dopunama Aneksa Konvencije o identifikacionim dokumentima pomoraca (revidirana). Donesena je odluka o prihvatanju Aneksa V Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške o finansiranju projekta u korist pravosuđa i/ili  sudova i tužilaštva u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo da bude pokrovitelj međunarodne investicione konferencije Sarajevo Business Forum koja će biti održana u Sarajevu od 17.do 18. aprila 2019. godine.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.