13.12.2018. 18:00
0
U Direkciji potpisan Sporazuma o korištenju sistema radio veze između policijskih agencija u BiH
U sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH održan je sastanak predstavnika agencija za provođenje zakona, povodom potpisivanja Sporazuma o korištenju sistema radio veze između policijskih agencija u BiH. Pored predstavnika Direkcije sastansku su prisustvovali i predstavnici 10 agencija za provođenje zakona u BiH.

U proteklom periodu Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je u saradnji sa predstavnicima svih policijskih agencija inicirala određene aktivnosti kroz zajedničke sastanke i usaglašavanje teksta Sporazuma o korištenju sistema radio veze između policijskih agencija u BiH, koji je danas potpisan.

Sporazum o korištenju sistema radio veze između policijskih agencija u BiH uređuje isključivo tehničke aspekte komunikacije putem sistema radio veze između policijskih agencija u BiH, istim se ne definišu bilo kakvi drugi pojmovi niti pitanje nadležnosti.

Putem radio sistema, između operativnih centara policijskih agencija u BiH, prenose se sve informacije ranog upozoravanja i obavještavanja, informacije koje mogu poslužiti operativno taktičkom radu, a zbog brzine i hitnosti nisu pogodne za prenos standardnim načinima komuniciranja, a naročito u situacijama kada su narušeni redovni načini komuniciranja.

Svi korisnici sistema radio veze će moći ostvarivati komunikaciju ne samo sa Operativnim centrom Direkcije, već i direktnu horizontalnu komunikaciju između sebe u ostvarivanju svojih nadležnosti.

Sistem radio veze je digitalni sistem sa visokim nivoom enkripcije, cjelokupna komunikacija se snima 24/7, čime se obezbjeđuje efikasnost u postupanju uz poštovanje načela zakonitosti i blagovremenosti. Ovaj sstem radio veze će u velikom mjeri doprinijeti unapređenju saradnje i komunikacije između policijskih agencija u BiH a isto tako i očuvanju bezbijednog okruženja za sve građane Bosne i Hercegovine.

Sporazum je potpisalo 10 policijskih agencija u BiH, dok 4 agencije koje su ranije dale saglasnost danas nisu pristupile uz mogućnost da to urade do implementacije samog sporazuma što je predviđeno od 01.02.2019. godine.

Agencijama koje nisu dale saglasnost da budu dio ovog Sistema, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policiji Brčko distrikta, Sporazum omogućava da u bilo kom momentu se mogu pridružiti i biti dio ovog sistema zajedno sa svim policijskim agencijama u BiH.



(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.