14.12.2018. 12:55
0
Mitrović: Sporazum o korištenju radio veze ne ulazi u nadležnost nijedne policijske agencije
Šef odsjeka za standardizaciju rada policije u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Dragan Mitrović potvrdio je danas da Sporazuma o korištenju sistema radio veze između policijskih agencija u BiH nisu potpisali MUP RS, i Policija Brčko Distrikta, te MUP-ovi HNK, Posavskog kantona, ZHK i Kantona 10.

Mitrović je kazao da su četiri policijske agencije ranije dale saglasnost ali da nisu potpisale Sporazum. Saglasnost nisu dali MUP RS i Policija Brčko distrikta. On je istakao da će Direkcija u narednom periodu obaviti dodatne konsultacije i provjeriti da li te agencije ostaju pri ranijem pristanku da budu dio ranijeg Sporazuma. Primjena Sporazuma je od 1. februara 2019. godine. 

- Sve što bude sporno tu smo da se dogovorimo. Konkretno, ne znamo u kojem segmentu imaju primjedbu da Sporazum bude dorađen. Sam proces donošenja podzakonskog akta je prošao sve faze uz aktivno učešće svih policijskih agencija. Direkcija je sve to uvrstila u sporazum. Ukoliko se nakon određenog vremena primjene sporazuma ispostavi da je neke stvari potrebno urediti i nadograditi mi smo za jedan partnerski odnos da se to uradi.

Mitrović je odbacio tvrdnje MUP RS i vlasti Republike Srpske da se radi o prijenosu nadleženosti i da postoji bilo kakva mogućnost prisluškivanja i presretanja komunikacije.

- DKPT jasno je opredijeljena da uvažava postojeći model nadležnosti policijskih agencija i ona prati ustavno uređenje. U potpunosti smo saglasni da saradnja mora da postoji, da uvažavamo zakone i nadležnosti. Saradnja je dobra, ali se ona uvijek može unaprijediti i to može kroz ovaj sistem komunikacije. Pitanje nadležnosti uređeno je zakonima – kazao je Mitrović.

Na pitanje novinara da li bi uvezani sistem komunikacije omogućio brži protok informacija kao što je bio slučaj ubistva dva sarajevska policajca gdje je vrijeme bilo od ključnog značaja i gdje je bila potrebna saradnja entitetskih MUP-ova, Mitrović je pojasnio:  

- Hipotetički gledano, to bi značilo da kada su ubijeni policajci sve policijske agencije bile bi obaviještene u realnom vremenu, odnosno operativni centri svih 16 policijskih agencija. Zadatak operativnih centara je da unutar svojih organizacija i resursa obavijesti sve svoje snage na terenu šta se desilo i naloži im kako da postupaju. Tako se radi na bezbjednosti i samih policajaca i građana. Omogućava se adekvatnija represivna reakcija od blokade pa do drugih operativno-taktičkih mjera. Ovo je samo pitanje komunikacije i ne tretira nadležnosti nijedne druge policijske agencije – pojasnio je Mitrović.  

On je dodao i da klasični sistem komunikacije koji se koristi ne omogućava pravovremenu reakciju.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.