15.12.2018. 8:20
0
Bošnjački intelektualci: Formirati jedinstvenu dugoročnu bh. politiku
Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) na današnjem zasjedanju poručili su da je krajnje vrijeme kako bi se politički blokovi, lijevi, građanski ili bosanskohercegovački, ustanovljeni iz programski heterogenih stranaka, formuliraju jedinstvenu dugoročnu politiku za BiH.

- Iako su svoj izborni rezultat ostvarli prije svega u sredinama s većinskim bošnjačkim stanovništvom, nužno je da svoje biračko tijelo i demokratske vrijednosti prošire na čitavu teritoriju BiH. Ključni problem nosioca tzv. građanskih blokova leži u nedostatku potrebnog razumijevanja ukupnih procesa kroz koje društvo i država prolazi. Uz to, evidentno je neuvažavanje meritornosti i neadekvatna kadrovska kapacitiranost, populizam i realno odustajanje od vlastitih temeljnih programskih ciljeva - saopćii su iz VKBI -a.

Podsjećaju da većina građana nije dala mandat na prošlim izborima za daljnju devastaciju države i društva.

- Svako pozivanje na izborni legitimitet u ovakvim okolnostima postaje čista manipulacija. Zato, očekujemo od najšire javnosti da zajedno djelujemo u odbrani vrijednosti na kojima treba da počiva BiH i društvo - stoji u današnjem saopćenju VKBI-a.

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) na današnjoj sjednici obavezalo se da će se kroz svoj rad, kao i duštvene i političke forme zalagati za iznesene principe. Očekuju od domaćih političkih snaga da će se snažno založiti za zaštitu teritorijanog integriteta i suverenititeta BiH i njenih institucija, dok su zabrinuti kontinuiranim naoružavanjem država u susjedstvu.

Od međunarodne zajednice traže da osiguraju striktnu provedbu Dejtonskog sporazuma u segmentu koji traži balans u naoružavanju cijelog regiona.



(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.