15.12.2018. 19:00
0
"U jezeru je zastupljen som, šaran i smuđ. Nedavno je uhvaćen smuđ od 9,7 kilograma"
U narednih deset godina članovi Sportsko-ribolovnog društva u Bugojnu (SRD) upravljat će vodnim područjem, koje obuhvata jezero Zanesovići, rijeku Vrbas i sve pritoke na teritoriji ove općine.

-Dobili smo novu koncesiju od strane resornog kantonalnog ministarstva, a nakon što je ranija istekla u oktobru. Riješili smo vrlo važno pitanje za nas. Jer, mislim da niko drugi ne bi vodio veću brigu o rijekama i jezerima od samih ribara - kazao je predsjednik toga društva Derviš Druško.

Dodaje da bi dobijanje koncesije moglo riješiti probleme sa zagađivačima rijeke Vrbas.  

-Imali smo dva slučaja trovanja ribe, kada je pričinjena velika šteta. Dolazila je inspekcija, ali po tom pitanju ništa nije uradila. Upozorili smo nadležne, i predložili da se obuči jedan od naših ljudi, koji će imati pravo ući u sve firme u Bugojnu, za koje sumnjamo da zagađuju vodu - naglasio je.

Po njegovim riječima, spomenuto ministarstvo izrazilo je spremnost da finansijski pomogne sportsko-ribolovna društva na području SBK-a, u izradi ribolovne osnove.

-To je dobra vijest za trinaest društava koja bi, po tom osnovu, trebala uložiti oko 40.000 KM, ili pojedinačno oko 3,5 hiljade KM - kazao je.

Ističe da je u 2018. poribljen određen broj pritoka u Bugojnu, i da su slične akcije planirane i u narednoj godini, te da se nastoje osigurati uvjeti za angažiranje još jednog ribočuvara.

-S ribogolijištem 'Kremenik' iz Viteza sklopili smo višegodišnji ugovor, tako da smo već izvršili narudžbu 40.000 komada mlađi za poribljavanje Vrbasa, u julu iduće godine - kazao je.

Naglasio je da Vrbas raspolaže značajnim količinama lipljena, čiji se broj povećao nakon mrijesta, te da će i pastrmke biti više, nakon planiranog poribljavanja.

-U jezeru je zastupljen som, šaran i smuđ. Nedavno je uhvaćen smuđ od 9,7 kilograma, i šaran koji je težio oko 19 kilograma - kazao je Derviš Druško. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.