19.12.2018. 17:59
0
Mogherini: Lideri Zapadnog Balkana moraju raditi na zajedničkom cilju ulaska u EU
Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini saopštila je da su vođe Zapadnog Balkana, s kojima je danas imala neformalan sastanak u Briselu, izrazili najsnažniju podršku sporazumu u Prespi i dijalogu Prištine i Beograda, saopšteno je iz EU.

Mogherini je naglasila da partneri Zapadnog Balkana sada više nego ikad treba da rade zajedno na unapređenju svog zajedničkog cilja integracije u EU, učvršćenja mira i sigurnosti i većem ulaganju u regionalnu saradnju na dobrobit naroda u regionu, navodi se u saopštenju.

"U okviru toga vođe Zapadnog Balkana izrazili su najsnažniju podršku sporazumu u Prespi i postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma u kontekstu dijaloga Prištine i Beograda",dodaje se u saopštenju.

Oni su se također obavezali da će dalje raditi na integraciji regiona u Evropsku uniju u duhu dobrosusjedskih odnosa i pomirenja, i da će se uzdržati od svih akcija i saopštenja koja ne vode opštem interesu i ostvarenju strateških ciljeva regiona.

Sagledavajući značajan napredak ostvaren u regionu 2018. godine vođe su se složile s visokom predstavnicom oko potrebe da se dalje gradi na osnovu tog napretka i da nastave svoj evropski put i sprovođenje potrebnih unutrašnjih reformi s ciljem postizanja napretka na vrijeme za Vijeće Evropske unije u junu 2019. godine, ističe se u saopštenju.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.