20.12.2018. 10:45
0
Krišto o trošku BiH pratila usvajanje Deklaracije Sabora, saglasnost dao i Zvizdić
Donošenje Deklaracije o položaju Hrvata u BiH koji je 14. decembra izglasao Sabor Hrvatske službeno je pratila i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto, dok je saglasnot za njeno službeno putovanje dao i član Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Sabor Hrvatske izglasao je Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, što je od probosanskih stranaka okarakterisano kao grubo miješanje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Deklaracija je izazvala brojne kontroverze i reakcije nevladinih organizacija, političara iz BiH i Hrvatske, kao i djela međunarodne javnosti.

Stranka demokratske akcije (SDA) usvajanje Deklaracije Hrvatskog sabora smatra direktnim miješanjem u unutrašnja pitanja BiH i štetnim aktom, koji je, kako su naveli, protivan duhu dobrosusjedskih odnosa. 

Iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine pozvali su Hrvatsku da sa BiH vodi dijalog o otvorenim pitanjima na "ravnopravnim osnovama, poštujući suverenitet i međunarodni subjektivitet BiH, u skladu sa odredbama Povelje Ujedinjenih nacija."

Saborska zastupnica GLAS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je kako je Deklaracija o položaju Hrvata u BiH neprihvatljiva iz više razloga i smatra da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutrašnje stvari susjedne zemlje, dok dio saborskih zastupnika smatra da se radi o Deklaraciji HDZ-a, ali ne i cijelog Sabora. Za usvajanje Deklaracije glasao je 81 zastupnik, četiri su bila suzdržana, dok je njih 11 glasalo protiv, od ukupno 151 zastupnika koliko ih sjedi u aktuelnom sazivu Sabora.

Donošenje Deklaracije u Zagrebu službeno je pratila i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto, a saglasnot za to dao je i član Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić kao i drugi član Kolegija Nebojša Radmanović.

Navodi se to u Zapisniku sa sjednice Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održane u utorak, 18.12.2018. godine. Zvizdić i Radmanović Krišti su dali saglasnost na telefonskoj sjednici.

"Kolegij PD PSBiH je potvrdio ranije datu telefonsku saglasnost o sudjelovanju Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma PS BiH u praćenju rasprave o prijedlogu Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH u Zagrebu 12.12.2018. godine", stoji u zapisniku.

Da bi član Državnog parlamenta BiH službeno putovao, neophodna su sva tri glasa članova Kolegija, što je u slučaju Krišto i ispunjeno. 


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.