20.12.2018. 12:20
0
U sklopu akcije Škorpion - lišen slobode i policijski službenik
Na području Brčkog i Bijeljine od ranih jutarnjih sati se provodi operativna akcija kodnog naziva "Škorpion".

Akcija, koja se provodi po nalogu Tužilaštva BiH, usmjerena je na osobe osumnjičene za organizirani kriminal, krijumčarenje oružja, trgovinu ljudima i krijumčarenje. Ostvarena je saradnja sa partnerskim institucijama R Srbije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Meta akcije su 12 osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala, povezana sa trgovinom ljudima, krijumčarenjem i nedozvoljenim prometom oružja i vojne opreme. Istražilac Tužilaštva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti više desetina policijskih službenika Policije Brčko distrikta BiH, Granične policije i MUP-a Republike Srpske koji učestvuju u akciji.

U predmetu je ostvarena značajna saradnja sa partnerskim institucijama R Srbije, a među osumnjičenima je i aktivni policijski službenik Granične policije BiH te u izvršenju krivičnih djela ima elemenata zloupotrebe položaja i koruptivnih aktivnosti.

Uporedo sa hapšenjima obavljaju se i pretresi na više od 10 lokacija na širem području Brčkog i Bijeljine gdje je do sada pronađena znatna količina oružja i vojne opreme kao i krijumčarena roba veće vrijednosti.

Kako navodi Tužilaštvo BiH, tokom istrage prikupljeni su dokazi da se ova organizirana kriminalna grupa, duži vremenski period, bavi krijumčarenjem oružja i vojne opreme prema zemljama EU, trgovinom ljudima kao i krijumčarenjem roba veće vrijednosti iz R Srbije u BiH.

Osumnjičeni će biti predati u nadležnost tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.



(Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.