20.12.2018. 15:06
0
Mektić: Iz bezbjednosnog sektora treba potisnuti politiku - kad bi se profesionalci pitali, bilo bi drugačije
Radi se o klasičnom uvezivanju agencija da bi potjere bile bolje i brže, da bi se brže razmjenjivale informacije i podaci, kaže ministar Dragan Mektić

Na Sporazum o korištenju sistema radioveze između Direkcije i drugih policijskih agencija u BiH, koji je potpisan prošle sedmice, potpis nisu stavili MUP RS-a i Policija Brčko distrikta, jer ni ranije nisu dali saglasnost na ovaj dokument. Sporazum nisu potpisali ni, kako je tada kazao šef Odsjeka za standardizaciju rada policije u DKPT-u Dragan Mitrović, MUP-ovi HNK-a, ZHK-a Posavskog i Kantona 10, koji su ranije dali saglasnost o uvezivanju operativnih centara.

Šta je sporno?

Iz MUP-a HNK-a kažu kako nije istina da su dali saglasnost Sporazumu o korištenju radioveze između policijskih agencija. Kako navode, data je “samo prethodna suglasnost za početak implementacije spomenutih aktivnosti (uglavnom tehnička priprema, a nikako pravna)”.

- Bilo bi logično da je DKPTBiH pripremio pisani tekst Sporazuma, koji bi kao takav bio usuglašen od svih potpisnika, i na kraju kao prihvatljiv za sve bio bi potpisan od svih policijskih agencija. Međutim, od DKPT-a je ponuđen takav tekst sporazuma koji nije usuglašen i koji u pojedinim dijelovima nije prihvatljiv za ovo ministarstvo. Napominjemo da se prilikom izrade ovakvih akata mora voditi računa o Ustavu BiH i zakonima koji reguliraju ovu oblast, te poštovati ustavni ustroj BiH, navode iz MUP-a HNK-a.

Kako kažu u MUP-u Posavskog kantona, njihov predstavnik nije prisustvovao sastanku iz dva razloga.

- U pozivu za sastanak i potpisivanje Sporazuma, između ostalog, navedeno je da će policijski komesari referirati stanje sigurnosti iz svoje nadležnosti, a ono nije u skladu sa važećim zakonima i ustavima, jer DKTPBiH nije nadležan niti ovlašten za referiranje, odnosno ocjenu stanja sigurnosti u županijama. Drugi razlog je što navedeni sporazum nije u potpunosti analiziran od pravnih službi ove županije, u smislu njegove usuglašenosti sa Zakonom o unutarnjim poslovima Županije posavske, Ustavom Županije posavske i Ustavom Federacije BiH, tj. nakon ocjene zakonitosti i ustavnosti odlučit će se o njegovom potpisivanju ili nepotpisivanju, kažu u MUP-u Posavskog kantona.

Iz Uprave policije MUP-a ZHK-a, između ostalog, navode da Ministarstvo unutrašnjih poslova zapadne Hercegovine niti Uprava policije MUP-a ZHK-a nikada nisu dali saglasnost na predloženi tekst Sporazuma o korištenju sistema radioveze između policijskih agencija u BiH.

- Također, potrebno je da Ured za zakonodavstvo Vlade ŽZH-a i Skupština ŽZH-a izvrše uvid u predmetni sporazum, u smislu njegove ustavnosti i zakonitosti i nakon njihovog odgovora može se pristupiti potpisivanju ili nepotpisivanju predmetnog sporazuma, odgovaraju na upit Oslobođenja.

Iz Policije Brčko distrikta BiH kažu da su Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH uputili primjedbe na prijedlog Sporazuma o korištenju sistema radioveze između policijskih agencija u BiH, te predložili da se prije potpisivanja odgovarajuće odredbe Sporazuma preciziraju i usaglase sa ostalim potpisnicima, što u međuvremenu nije urađeno.

- Policija Brčko distrikta BiH će u skladu sa pozicijom Brčko distrikta BiH prihvatiti svaki sporazum na nivou BiH koji je prethodno usaglašen na entitetskom nivou, a koji nije na štetu Brčko distrikta BiH, odgovor je koji smo dobili iz Policije Brčko distrikta.

Ključni problem

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pojašnjava kako se radi o klasičnom uvezivanju agencija da bi bolje i brže funkcionisale potjere, da bi se brže razmjenjivali informacije i podaci.

- Politika se duboko involvirala u bezbjednosni sektor i to je ključni problem. Da je potisnuti politiku iz bezbjednosnog sektora, ostaviti da profesionalci o tome odlučuju, mislim da bi bilo sasvim drugačije. Ali, šta da radimo kad se politika involvirala u sve i tamo gdje joj nije mjesto. Trpimo to što trpimo, kaže Mektić.

Ranije je Mitrović kazao da ovaj projekat treba da unaprijedi saradnju kroz efikasniji nivo komunikacije.

- Sporazum ne definiše na bilo koji način niti uređuje u bilo kojem segmentu pitanje nadležnosti. Pitanje nadležnosti je uređeno zakonima. Sporazum uređuje samo tehničke aspekte vezane za sistem radioveze. Ovaj sistem će samo učiniti funkcionalnijom komunikaciju kada se radi o informacijama koje su usmjerene na obavještavanje i rano upozoravanje, ističe Mitrović., prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.