21.12.2018. 15:54
0
Za deset mjeseci u Sloveniju otišlo 13.200 radnika iz BiH, u Njemačku 1.000 njegovatelja
Podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH pokazuju da je u prvih deset mjeseci 2018. godine građanima BiH izdato 13.198 radnih dozvola. Ako uzmemo u obzir da je u 2017. godini taj broj iznosio 9.923 radnika evidentno je da je došlo do povećanja odlaska bh. građana u Sloveniju. Do kraja godine taj broj mogao bi narasti i do 20.000 radnika.

U Sloveniju odlaze najviše varioci i to 23% od ukupnog broja, vozači 22,8%, zidari 6,5%, bravari 4% te ostali radnici u građevinskom sektoru. BiH i Slovenija imaju međudržavni sporazum o zapošljavanju za sva zanimanja. Dok Slovenija uvozi radnu snagu, privrednici i realni sektor ostaju bez prijeko potrebnih radnika. Uzimajući u obzir niske plaće koje nisu dovoljne za život u BiH, sve je više razloga zbog kojih odlaze radnici. 

U Njemačku putem Agencije za rad i zapošljavanje idu samo osobe sa srednjom medicinskom školom koji idu raditi kao njegovatelji. Tako je u 2017. godini posredovano za 851 radnika, dok u 2018. godini samo za prvih deset mjeseci taj broj iznosi 963 radnika. Dok je bh. zdravstvo u deficitu sa medicinskim kadrom, Njemačka dobija radnu snagu iz BiH u najboljim godinama. 

Jedna od medicinskih sestara koja je ove godine otišla u Njemačku M.Đ. kazala je za Patriju da je to bio posljednji korak koji je odgađala.

- Godinama sam bez posla. Radila sam i u butiku, u kozmetičkom marketu, u cvjećari ali nikada nisam primljena niti u jednu zdravstvenu ustanovu gdje sam predavala papire. Nisam više mogla gledati ni svoje roditelje koji jedva sastavljaju kraj s krajem pa je i to bio dodatni motiv da idem u Njemačku. Brzo sam savladala jezik, jer sam ga već učila u školi, sad i njima pomažem i sretna sam. Nedostaje mi Sarajevo, prijatelji, ali i ovdje nas ima i družimo se - kaže ova 23-godišnja Sarajka.  

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH od 2013. do avgusta 2018. skoro 30.000 građana iz Bosne i Hercegovine dobilo je radnu dozvolu u Sloveniji. Pretpostavlja se da je taj broj i veći jer dio radnika, pored  Agencije, u Sloveniju odlazi i „drugim kanalima“, piše Patria.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.