21.12.2018. 18:10
2
Sjećate li se Sirijca koji je tvrdio da mu je hrvatska policija uzela kćerku?
Migrant Wadie Ghazi Sineid (43), koji je u septembru iznio priču bosanskohercegovačkim medijima da ga je hrvatska policija radvojila od kćerke, u Evropu je, prema Interpolovim podacima, došao sam.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je novinarima da su tada pokrenuli sve što se radi u slučajevima nestanka, pogotovo djeteta, a potvrdili su da je Gazi u svim zemljama na ruti kojom je došao u Hrvatsku, dakle u Turskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini evidentiran sam bez djeteta.  

Zbog težine same kvalifikacije nisu mogli stati samo na tome pa su pokrenuli mehanizme međunarodne policijske saradnje prema Siriji, zemlji njegova državljanstva, ali i prema Libanonu.


U Holandiji 

Iz Sirije su dobili informaciju da je Vadi 2011. godine napustio Siriju i da nakon toga o njemu i djevojčici više nemaju podataka, dok su iz Bejruta odgovorili da nemaju nikakav podatak o porodici. Ministar je izjavio da je Vadi evidentiran u oktobru negdje u Holandiji.

- Ovo je jedan primjer koji pokazuje da se Institut međunarodne zaštite često zloupotrebljava - rekao je Božinović, napominjući da više od 80 posto ljudi koji ostvare pravo da podnesu zahtjev za azil ili neki drugi vid međunarodne zaštite u Hrvatskoj nestanu tokom postupka jer imaju slobodu kretanja, prenosi Avaz.ba. 

To, prema ministrovim riječima, potvrđuje da Hrvatska nije njihov cilj, a da koriste te mehanizme da bi napravili korak dalje.



(Lejla Trle) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.