21.12.2018. 18:44
0
Christian Schwarz-Schilling zatražio isključenje HDZ-a iz narodnjačkih stranaka EPP
Bivši visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling zatražio je od predsjednika Evropske pučke stranke Manfreda Webera da isključi HDZ BIH iz grupacije narodnjačkih stranaka EPP.

Schwarz-Schilling u pismu, koje je pokazano na uvid i agenciji Patria, navodi da vođe nacionalističkih stranaka siju strah i mržnju u narodu kako bi održali korumpirani sistem.

"S pravom ste ranije napomenuli da ne želite raditi sa radikalnim snagama u Evropskoj pučkoj stranci. Kako su Fidesz (Mađarska) i PiS (Poljska) u fokusu kritke, iskoristiti ću priliku da vas upoznam sa tendencijama radikalizacije HDZ-a u Hrvatskoj, ali i u BiH“, naveo je Schwarz-Schilling napominjući da se Hrvatska sve neposrednije miješa u politička pitanja Bosne i Hercegovine.

Bivši visoki predstavnik u BiH predsjednika Evropske pučke stranke upozorava i na glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca i na činjenicu da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović slavio 25 godina od nastanka "Herceg - Bosne", napominjući i to da kako Čović "evidentno radi na istoj stvari sa novim srpskim članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, koji već godinama otvoreno radi na svojim planovima o secesiji i predstavljanjem bosanske države apsurdom."

"U vezi s tim, Partija evropskih socijalista je već prije nekoliko godina na to reagovala, te Dodikovu partiju SNSD isključila iz evropske partijske porodice. Zbog jako upitne saradnje sa HDZ-om sa ovim akterima, bilo bi krajnje vrijeme da EVP takođe počne razmišljati o isključenju HDZ-a", napisao je Schwarz-Schilling, između ostalog.


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.