22.12.2018. 18:25
0
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dodik: Volimo Srbiju više nego njeni građani
Republika Srpska je možda čak i veći državni i nacionalni interes od Kosova, ali, Srbija, bez dileme, nikada neće priznati Kosovo, izjavio je danas predsjednik SPS-a i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.
On je, u obraćanju na izbornom kongresu SPS-a, na kojem je jedini kandidat za predsjednika partije, istakao da su dva važna dokumenta potpisana u vrijeme SPS-a -  Rezolucija Vijeća sigurnostiUN-a 1244, kao jedini međunarodni pravni dokument koji garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, i Dejtonski sporazum, koji je ustanovio Republiku Srpsku, kako je kazao, najveće je dostighnuće srpskog naroda u 20. vijeku. 

Poručio je da je obaveza Srbije, od koje niko ne može da je odvrati, da sarađuje i sa RS i sa predstavnicima srpskog naroda u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i drugim prostorima.  

"Pošto je Srbija bila garant Dejtonskog sporazuma - Srbija će uvijek biti uz RS. Ona je danas možda čak i veći državni i nacionalni interes od Kosova", rekao je Dačić. 

Kongresu SPS-a, stranke bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, prisustvovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Miorad Dodik. Dodik je u obraćanju rekao da je Republika Srpska zahvalna Srbiji za podršku koja je najkonkretnija i najbolja od kada postoji RS. 

“Konačno sam razumio zašto mi iz RS ponekad više volimo Srbiju nego vi ovdje - jer, želimo njen uspjeh, da bude jaka i moćna. Nama preostaje samo da vas volimo. Vi, ponekad suočeni sa problemima svakodnevnice, možda i zaboravite ponešto, a mi nikad ne zaboravimo Srbiju i uvijek smo okrenuti vama”, rekao je Dodik.

On je dodao da je Srbija žrtvovala u nekim vremenima svoju stabilnost i bila podrška, te da je Srbija ta koja je bitno utjecala da se formira RS, davala podršku sve vrijeme.

“Mi smo u BiH zato što moramo, a ne zato što želimo, izloženi smo značajnom pritisku međunarodnog faktora, koji je devastirao Dejtonski sporazum u dijelu naših prava i u stalnoj smo borbi da se izborimo za ono što smo stekli tim sporazumom”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.