22.12.2018. 22:12
0
Ashdown: Bosna mi je pod kožom
Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown preminuo je večeras u 77. Godini života.
Ashdown je bio veliki prijatelj BiH i prije nego što je 2002. godine postavljen za visokog predstavnika. Na toj funkciji ostao je do 2006. godine.

Ashdown je često u javnosti otvoreno isticao svoju podršku cjelovitosti BiH i prijateljstvo prema narodu ove zemlje.

U intervjuu, koji je dao vodećem britanskom listu The Guardian 2. novembra 2005. godine, Ashdown je govorio o stvarima koje ga muče u vezi s BiH.

O krivici - Bosna mi je pod kožom. Imao sam taj osjećaj krivice i ljutnje, koja je postajala sve dublja zadnjih godina.

O pomirenju - Mislim da Bosna nije spremna za pomirenje, ali je spremna za istinu.

O pravdi - U ovoj zemlji sve se radi o historiji, i ako, pogotovo Srbi, iako su strašne stvari počinili i Bošnjaci i Hrvati, ne shvate tu historiju, nećemo moći graditi stabilnu zemlju. Glavni teret krivice leži na srpskim leđima i oni to moraju priznati, kao što su i Nijemci.

O popularnosti - Možda i nisam dao dovoljno pažnje onima s kojim dijelim prirodni afinitet kao liberal, i oni se osjećaju iznevjerenim. Ali nije moj posao da budem popularan - mene tjeraju ciljevi i moj posao je napraviti rezultate.

O svojoj vladavini u Bosni - Bilo je iritirajuće, frustrirajuće, depresivno, divno i ogromna privilegija. Ništa se ne može porediti s tim u mome dugom životu. Ne mogu ni zamisliti kakav bi mi život bio bez toga.

(NAP/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.