23.12.2018. 9:25
0
Nakon bojkota svečanosti UNSA: Medicinski fakultet danas promoviše diplomante!
Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu danas će u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu predstaviti 68. generaciju diplomanata i uručiti im diplome nakon što je rukovodstvo odbilo da se 1. decembra studenti pojave na Svečanoj promociji diplomanata i magistranata u dvorani Juan Antonio Samaranch. Diplomanti će danas položiti i Hipokratovu zakletvu.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj polovinom novembra suspendovao je dekanesu Semru Čavaljuga, a Upravni odbor UNSA razriješio je dužnosti 11. decembra. Fakultet vodi prodekan za finansije Nermin Sarajlić. 

Nastavno-naučno vijeće Fakulteta samo tri dana kasnije donosi odluku o proceduri izdvajanja iz Univerziteta u Sarajevu i osnivanja novog javnog Medicinskog Univerziteta u Sarajevu, te je formiralo komisiju za pripremanje Elaborata o osnivanju Medicinskog Univerziteta.

Vijeće je tada odbacilo odluku Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu o razrješenju suspendovane dekanese Semre Čavaljuga, te su najavili pokretanje tužbe protiv predsjednika UO Murata Ramadanovića i članova UO koji su glasali za tu odluku. Ramadanović je u izjavi za Patriji ranije kazao da je UO radio po zakonu te da su sve odluke donesene većinom glasova prisutnih članova. Inače, Tužilaštvo KS izuzelo je dokumentaciju i sa Medicinskog fakulteta i Rektorata UNSA u vezi slučaja Ismet Gavrankapetanović. Od 7. septembra kada je UO donio rješenje da se profesor Gavrankapetanović vrati u nastavni proces Medicinskog fakulteta rukovodstvo Fakulteta odbija izvršiti tu odluku. 

Taj će slučaj dobiti i sudski epilog, a Fakultet je u više navrata novčano kažnjen od inspektora za visoko obrazovanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. 

Za 70 godina koliko postoji Univerzitet u Sarajevu nikada se nije dogodilo da se jedan Fakultet odluči na "samostalnost". S obzirom da je Vlada KS osnivač i glavni finansijer Univerziteta u Sarajevu nijedna takva inicijativa ne može se sprovesti bez odobrenja Vlade i Skupštine KS.  

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.