23.12.2018. 13:10
0
Muriz Memić u ponedjeljak u Tužilaštvu BiH, Ifet Feraget na sastanku kod Željka Komšića
Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića u ponedjeljak će u Tužilaštvu BiH dati iskaz o okolnostima koje su njemu poznate u slučaju ubistva njegovog sina. Državno tužilaštvo u avgustu je formiralo predmet o ubistvu Dženana Memića.

Podsjećamo, Dženan je pod još uvijek nerasvijetljenim okolnostima u noći 8. februara u Velikoj aleji na Ilidži zadobio povredu glave dok je bio u društvu djevojke Alise Mutap. Sedam dana nakon operacije Dženan je preminuo. Mladićeva porodica od samog početka tvrdi da Dženan nije stradao u saobraćajnoj nesreći kako je to tvrdilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, već da je napadnut i udaren u glavu. Traže i da se utvrdi odgovornost Alise Mutap kao jedinog poznatog svjedoka događaja iz Velike aleje.

Skoro dvije godine trajalo je suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja koje je rezultiralo oslobađajućom prvostepenom presudom. Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu utvrdilo je da nema dokaza da je došlo do saobraćajne nesreće, da nije postojala kontakt tačka vozila i pješaka, kao i da povrede koje su pronađene na tijelu Dženana Memića ne odgovaraju onima u slučaju naleta vozila na pješaka.

Čak devet tužilaca uključujući i glavnu kantonalnu tužiteljicu Dalidu Bruzić smjenjivalo se na predmetu Memić, dok je dvoje napustilo tu instituciju. Tužiteljica Ivana Petković još 2016. godine prešla je u Državno tužilaštvo, dok je postupajući tužilac Meris Ćato koji je i rukovodio uviđajem u noći 8. februara 2016. godine ove godine prešao u advokate. Ćati je tokom uviđaja sugerisano da se ne radi o saobraćajnoj nesreći, a o čemu je svjedočio saobraćajni inspektor Sefedin Škrijelj.

Brojna pitanja su ostala bez odgovora. Mladićev otac Muriz Memić 5. oktobra 2018. godine Državnom tužilaštvu odnosno v.d. glavne tužiteljice Gordani Tadić predao je krivičnu prijavu protiv 40 osoba koje su učestvovale u sakrivanju istine o smrti njegovog sina.

Porodica Memić jedanaest puta je organizirala mirne proteste ukazujući na propuste policije, tužilaštva i samog pravosuđa u slučaju ubistva Dženana Memića.  

Memić je u četvrtak 20. decembra zajedno sa Davorom Dragičevićem održao sastanak sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. Porodica Dragičević prolazi kroz istu golgotu kao i porodica Memić. Tijelo 21-godišnjeg Davida Dragičevića pronađeno je krajem marta ove godine u rječici Crkvena u Banja Luci. Prvobitno je predstavljeno da se mladić utopio, ali porodica je tražila utvrđivanje svih okolnosti i načina na koji je nastupila smrt. Punih devet mjeseci traju svakodnevni protesti na Trgu Krajine u Banja Luci i okupljanje članova grupe Pravda za Davida koji traže otkrivanje istine o njegovoj smrti.

Advokat Ifet Feraget koji je uz porodicu Memić od samog početka u avgustu ove godine postao je i zastupnik Davora Dragičevića zajedno sa još tri advokata. Nakon tri mjeseca, svi advokati su se povukli iz tima osim Ifeta Ferageta. On je upozoravao da je u oba slučaja izostala odgovarajuća i pravovremena istraga. U više navrata tražio je reakciju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća zbog evidentnih propusta u slučaju Memić, a kasnije i u slučaju Dragičević, kao i da slučaj Dragičević preuzme Državno tužilaštvo. 

U srijedu 26. decembra advokat Feraget će održati sastanak sa Komšićem kojeg će upoznati sa spornim detaljima u ta dva slučaja. Iz Komšićevog kabineta nakon sastanka sa Memićem i Dragičevićem saopćeno je da će nakon konsultacija sa advokatom Feragetom, on uputiti pismo predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milanu Tegeltiji.

Disciplinska tužba protiv Burzić

Advokat Ifet Feraget je sa Memićem i Dragičevićem 11. decembra održao sastanak sa ambasadorima zemalja EU u Sarajevu gdje su im vrlo jasno predočeni svi propusti i opstrukcije u istragama u ta dva slučaja.

Samo 24 sata kasnije, Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća podigao je disciplinsku tužbu protiv glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić zbog disciplinskih prekršaja propisanih članom 57 Zakona o VSTV-u BiH i to: tačka 22: „ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“, tačka 23: „bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva“.

- Navedena tužba je podnesena zbog komunikacije s oštećenim u predmetu spomenutog tužilaštva, poznatom u javnosti kao predmet „Memić“, kao i javnih istupa vezanih za isti predmet - saopšteno je iz VSTV-a.

Jedan od prvih zahtjeva porodice Memić bila je suspenzija i smjena Dalide Burzić.  

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.