27.12.2018. 17:15
1
Novi ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica o slučaju Memić: Spriječiti nezakonitosti u radu policije
Narod i pravda danas je održala press konferenciju na kojoj su sumirani rezultati ostvareni u proteklom periodu, te su predstavljeni ministri u Vladi KS koje je kandidirala ta politička stranka.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde kazao je da su u KS završili kao druga stranka sa šest zastupnika u Skupštini KS, u Federalnom parlamentu imaju dva zastupnika i aktivno su izašli na izbore u pet kantona. Konaković je istakao da mu je žal ostao što nisu dobili mjesto u Državnom parlamentu.

Konaković je dodao da su se sa još pet političkih partnera (Naša stranke, DF, SDP BiH, SBB i NBL) okupili oko zajedničkih principa djelovanja od kojih Narod i pravda neće odustati.

- Došli smo u fazu da preuzmemo odgovornost, ovo je teška obaveza da se popravi stanje u društvu i odlučili smo se da tražimo ljude koji su kompententni.

Konaković je istakao da će imati odgovornost za neke javne firme, dobit će neka preuzeća gdje će imenovati ljude po istom principu kao i ministre.  

- Imamo dobre ljude u svojim redovima, gdje god budemo imali nekoga za koga mislimo da je bolji delegirat ćemo ga da vodi institucije.

Ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS Zineta Bogunić govorila je o problemima u obrazovanju te je kazala da nedostaje kvalitetnih analiza. Istakla je da je upoznata sa Zakonom o visokom obrazovanju KS koji je usvojen u ljeto prošle godine. 

- Proučila sam zakon i koliko ja znam treba da prođe puno toga da vidimo kako će se implementirati u praksi. Ja znam da ima puno izazova, najveći izazov je prelazak na trezor što će biti dobro za fakultete, drugi izazov je potpuno informatiziranje na Univerzitetu koje je već okončano na nekoliko fakulteta. Svaka promjena se teško budi, ljudi nisu spremni na promjene kad misle da im se u tom trenutku uskraćuju neka prava, a dugoročno će izaći dobre stvari.

Admir Katica novi ministar unutrašnjih poslova KS odgovorio je i na pitanje šta će biti njegovi prvi koraci s obzirom da su utvrđeni propusti postupanja policije u slučaju Dženan Memić. 

- U predmetu Dženan Memić izvršena je analiza Ad hoc tijela i odlična je stvar da u zakonu o unutrašnjim poslovima postoji mogućnost formiranja Ad hoc tijela koje će istražiti moguće nezakonitosti u radu u pojedinim predmetima. Nezavisni odbor je također izvršio analizu tog predmeta i nekih drugih, vođen je i disciplinski postupak protiv bivšeg policijskog komesara upravo zbog tog predmeta.

Postoji jedna dobra baza za izgradnju buduće reforme ili polureforme u organima unutrašnjih poslova. To je prvo. Mi moramo u policiju vratiti struku. Ta struka ovdje u Sarajevu ima svoju bazu ona je u Fakultetu kriminalističkih nauka i Pravnom fakultetu. To je naš dugoročni put ka sigurnosti ovog grada i ovog Kantona.

Katica je kazao da postojećem policijskom kadru, u kojem se pokazalo da individualci naprave nezakonitosti kao što je u slučaju Memić, mogu ponuditi znanje i edukacijske module za stručno osposobljavanje tih kadrova, kako se više nikada ne bi ponovilo to što je bilo u prošlosti.  

Ministar finansija Amel Kovačević kazao je da se mora stvoriti ambijent kako bi Sarajevo postalo atraktivno stranim korporacijama. Ukazao je na činjenicu da Kanton Sarajevo mora raditi na jačanju turizma koji je najbolja izvozna grana. Ministar privrede Haris Bašić kazao je da će prioritet biti na unapređenju poduzetničkog duha u Kantonu Sarajevo.

Konaković je odgovorio i na pitanje da li će se odazvati na moguće pozive iz SDA za koalicijom.

- U izjavama predsjednika Izetbegovića nema Naroda i pravde i on nas dobro poznaje i zato nas i ne poziva. Mi nećemo odgovoriti pozitivno na bilo kakav razgovor o koaliciji sa SDA. To što on nudi nas ne zanima. SDA nudi pozicije, funkcije taj model koji smo mi napustili - kazao je Konaković. 


(Patria / Lejla Trle) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.