28.12.2018. 14:15
0
Podignuta optužnica za zločine na području Lukavca
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam osoba zbog zločina počinjenog 1992. godine na više lokacija na području Lukavca.

Za zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti na više lokacija u Lukavcu 1992. godine Tužilaštvo BiH tereti: Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, Pašagu Čajića, Samira Džambića i Mirsada Žilića.

Tužilaštvo ih tereti za ratne zločine počinjene nad više od 20 žrtava, civila srpske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni na više lokacija na području Lukavca i okoline.

U nepotvrđenoj optužnici se navodi da su žrtve mučene i zlostavljane na izrazito ponižavajuće načine, nanošene su im teške fizičke i psihičke ozljede, vršeno seksualno zlostavljanje i ponižavanje i druga nečovječna djela.

- Počinjenim zločinima su žrtvama nanesene teške ozljede, a dva zatočenika su podlegla od posljedica zlostavljanja - navodi se u optužnici.

Tužilaštvo ih tereti da su zločine protiv civilnog stanovništva činili kao komandanti i pripadnici Teritorijalne odbrane Lukavac, Vojne policije, „Fikine jedinice“ i Hrvatskog vijeće obrane (HVO) Modrac.

Optužnica protiv njih je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, a navode optuženice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 42 svjedoka i prilaganjem oko 100 materijalnih dokaza, prenosi BIRN.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.