29.12.2018. 22:34
1
Sa četvrtog protesta "1 od 5 miliona" zatražena smjena Nebojše Stefanovića
Protest "Jedan od pet miliona" održan je u centru Beograda. Građani su ispunili Studentski trg i Vasinu ulicu, odakle su se uputili u protestnu šetnju centrom grada. Organizatori protesta su listi zahtjeva večeras dodali još jedan - smjenu ministra policije Nebojše Stefanovića.

Prema procjeni reporterke N1, na večerašnjem protestu se okupilo više građana nego prošle subote. Učesnici protesta su duvali u pištaljke i nosili transparente sa natpisima "Ima nas pet miliona", "Dosta laži penzioneri su gladni", "Šetam ne želim da odem", "Reke vam ne damo, recite ne MHE"...

Prvo se obratio glumac Branislav Trifunović koji je okupljenima poručio da ako ih pitaju ko je organizator protesta, oni odgovore (predsjednik Srbije) Aleksandar Vučić, jer da nije njega, ne bi bilo ni protesta.

Zatim je govorio novinar Srđan Škoro koji je građanima poželio sretnu Novu godinu bez Vučića.

Okupljenima se obratio i predsjednik Mjesne zajednice Rakita Desimir Stojanov koji je rekao da mještani tog sela traže "samo mir i reku". Poručio je i da investitoru mini hidroelektrane u tom mestu neće dozvoliti da prođe kroz njegovu dedovinu.

Organizatori protesta ponovili su svoje zahtjeve da se rasvijetli ubistvo Olivera Ivanovića, da se otkriju nalogodavci napada na novinare i opozicionare, kao i da opozicija dobije pet minuta prostora u Dnevniku RTS-a. Tim zahtjevima je dodat još jedan – smjena ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Učesnici skupa krenuli su zatim u protestnu šetnju od platoa, preko Makedonske, Svetogorske, Takovske i Ulice kralja Milana do Trga Slavija.

Kolonu je kod Doma omladine pokušala da presretne grupa od stotinjak ljudi koja je nosila transparente “Ne damo Kosovo”. Njih je policija, međutim, zaustavila i incidenata nije bilo.

Branislav Trifunović upozorio je okupljene da na trasi šetnje može doći do provokacija, ali je zamolio da na njih odgovaraju osmjesima i poljupcima.

Kolonu je ispred RTS -a predsjednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji čekao Sima Spasić sa transparentom "Dosovski režim oslobodio je 2.000 albanskih terorista, a srpske generale prodali Hagu".

Njega je okružilo obezbjeđenje protesta dok je kolona onih koji protestuju prolazila.

Dok su učesnici protesta bili na ulazu u Takovsku ulicu kraj kolone bio je kod Narodnog pozorišta na Tru Republike.

Kod RTS-a je pušten snimak izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj kaže da neće ispuniti nijedan zahtjev makar ih se skupilo i pet miliona, a potom je raširen transparent "Počelo je" i zapaljene su baklje.

Organizatori protesta pozvali su građane ispred RTS-a da naprave što veću buku. "Kada već ne žele da nas vide onda neka nas čuju", poručili su.

Pošto su prošli RTS veliki transparent "Jedan od pet miliona" zamenjen je transparentom "Stop krvavim košuljama".

RTS je, inače, večeras u 13. minutu Dnevnika imao prilog sa večerašnjeg protesta.

Kolona se poslije RTS-a, zaustavila ispred televizije Studio B, gde večeras gostuje predsjednik Vučić, i pozvali su ga da izađe i da ih prebroji.

"Vučiću prebroj nas" i "Vučiću lopove" uzvikivalo je više hiljada okupljenih kod Palate Beograđanka u kojoj se nalaze prostorije TV Studio B.

Bane Trifunović potom je poručio da je "ovo zemlja za nas" citirajući riječi pjesme grupe EKV, koju je potom pustio sa razglasa.

Ispred te televizije sa razglasa na kamionu puštali su pjesmu "Barbara The Singing Bot" grupe "Sevdah bejbi", nastalu poslije izvještavanja novinarke "Studija B" Barbare Životić sa prvog protesta "Stop krvavim košuljama" održanog 8. decembra.

Protesti su završeni na Trgu Slavija u Beogradu, a naredno okupljanje zakazano je za subotu, 5. januar 2019.

Među okupljenima bile su brojne javne ličnosti i predstavnici opozicije među kojima Borko Stefanović, Dušan Petrović, Nebojša Zelenović, i drugi.

Saobraćaj je u centralnim gradskim ulicama kuda je prolazila nepregledna kolona građana bio zatvoren. Na protestu nije bila primjetna uniformisana policija, osim saobraćajne.

Prvi protesti su inicijalno organizovanom zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, ali su u međuvremenu prerasli u šire građanske proteste.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poslije prvog protesta rekao da neće podleći pritisku ulice, makar na proteste izašlo pet miliona ljudi, da bi posle trećeg okupljanja u centru Beograda rekao da je spreman da sasluša nezadovoljne građane.

Organizatori protesta potom su Vučiću uputili zahtjev da do danas u 18h, smijeni Nebojšu Stefanovića "zbog kriminalizacije društva i vrijeđanja protestanata", kao i da danas dođe na Studentski trg ako hoće da sasluša nezadovoljne građane, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.