6.1.2019. 13:40
3
Hubijar: Plan je ojačati ruralni turizam, a naredne zime i u Sarajevu Advent
Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Midhat Hubijar potvrdio je da Turistička zajednica KS u 2019. godinu ulazi sa već započetim projektima kako bi se od Kantona Sarajevo napravila bolja i privlačnija turistička destinacija.

- Cilj nam je bolje uvezivanje se s regionom, te ćemo participirati prvenstveno na regionalnim sajmovima. Između ostalog, radit ćemo na poboljšanju stanja s djelovanjem turističikh vodiča, te otvoriti nove turističke informativne centre na Baščaršiji, Ilidži i Bjelašnici. Plan je i ojačati ruralni turizam - kazao je Hubijar.

Za narednu zimsku sezonu predviđeno je da se, kako ističe, organizuje Advent u Sarajevu, čime će se svim građanima i turistima u Sarajevu ponuditi pregšt zanimljivih sadržaja, koje su do sada mogli doživjeti samo u svjetskim metropolama.

- Nakon spektakularnog dočeka Nove 2019. godine uz domaće zvijezde, započeli smo pregovore da u Sarajevo za doček naredne, 2020. godine, dovedemo jednu od najvećih američkih pop zvijezda. Jedan od naših ciljeva je da Sarajevo bude atraktivno i u zimskom periodu, te smo aktivni u organizaciji različitih manifestacija u gradu, od kojih će neke trajati gotovo cijelu zimu.- rekao je Hubijar.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo stipendira učenike i studente u Kantonu Sarajevo koji se tokom tekuće školske/akademske godine bave tematikom turizma, njegovog razvoja i unapređenja.

-  Osim studenata stipendirat ćemo i grupu učenika IV razreda Srednje ekonomske škole koji su se prijavili na Javni poziv „Upoznajmo bosanskohercegovačku tradiciju“, koji će se realizirati u školskoj 2018./2019. Godini - navodi Hubijar.

Prošlu godinu će, kako kaže, posebno pamtiti po obaranju rekorda u broju noćenja u Kantonu Sarajevo.

Naime, prvi put nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, Turistička zajednica Kantona Sarajevo zabilježila je više od million noćenja turista, što je potvrdio  statistički izvještaj za oktobar 2018. godine.

- U deset mjeseci 2018. ostvareno je 1.054.464, što je za 21,7 posto više nego za isti period 2017. godine. Ovo je prvi put da statistika bilježi million u noćenjima, nakon 1984. godine. Posjetili su nas turisti iz 165 zemalja svjeta, a najviše ih je iz Turske, Hrvatske, Kine, UAE, Slovenije, Saudijske Arabije, Njemačke, SAD, Srbije, Kuvajta i Italije - dodao je Hubijar, navedeno je u saopćenju TZ KS.


 
(FENA / Lejla Trle) 

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.