8.1.2019. 17:45
0
Državni službenici u dilemi, ne mogu opravdati izostanak sa posla 9. januara
Uposlenici Vijeća ministara BiH i svih državnih institucija Bosne i Hercegovine s mjestom prebivališta u entitetu Republika Srpska 9. januara neće morati doći na posao, a taj dan će im biti evidentiran kao "državni praznik".

To je Službama državnih institucija BiH trenutno stvorilo velike dileme. Način praznovanja u entitetima utvrđuju entitetske vlade. U Zakonu o praznicima RS-a, koji ima svega tri člana, usvojen 25. oktobra 2016., nije napisano da je 9. januar neradni dan.

Prema odluci Vijeća ministara iz 2007. godine državnim praznikom se, u smislu utvrđivanja prava na naknadu, smatraju praznici utvrđeni entitetskim zakonom prema mjestu prebivališta zaposlenog.

- Vlada RS nije donijela zakon koji kaže da je 9. januar neradni dan. Ne može se onda na državnom nivou očekivati da to bude neradni plaćeni dan. Neki upsolenici praznuju  Valentinovo, pa opet moraju doći na posao na dan Valentinova – objašnjavaju Patriji u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH .

Odluka o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih praznika u institucijama BiH donesena je 2007. godine.

U brojnim državnim institucijama BiH i prošle godine je 9. januar bio tretiran kao "državni praznik" iako je praslavu Ustavni sud BiH proglasio neustavnom.  

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe. Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je bivši član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.



(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.