9.1.2019. 17:30
0
Džaferović traži da Tužilaštvo BiH počne primjenjivati zakon, jer je neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo
Obilježavanje 9. januara kao dana bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska predstavlja grubo kršenje konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom je proslava ovog datuma kao praznika proglašeno neustavnim, ocijenio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.
Džaferović poručuje da "svi oni koji učestvuju u ovom antiustavnom činu grubo narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, kao temelj mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji".

- To se odnosi i na zvaničnike Republike Srbije koji svojim čestitkama i prisustvom u Banjoj Luci na ovaj dan iskazuju nepoštivanje Bosne i Hercegovine i njenih institucija te ohrabruju predvodnike politika koje ugrožavaju sigurnost u regiji. Takva politika nikome ne može donijeti nikakvo dobro, a naročito ne bh. entitetu RS i njegovim građanima - naglasio je član Predsjedništva BiH.

Ističe da se time Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji, ne šalju dobre poruke, "pogotovo uzimajući u obzir da je premijerka Republike Srbije prihvatila odlikovanje kojima su ranije odlikovani Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i drugi presudama međunarodnih sudova osuđeni ratni zločinci, čime je stala rame uz rame s njima".

Od institucija Bosne i Hercegovine, prije svega Tužilaštva BiH, Džaferović traži da konačno počnu primjenjivati zakon, jer je odbijanje provođenja odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA / Lejla Trle) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.