9.1.2019. 22:10
1
Ambasade o poređenju Kosova i RS-a: Entiteti pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH
Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je krajem prošle sedmice da Priština ugrožava regionalnu stabilnost uvođenjem taksi na robe iz Srbije, stvaranjem vojske Kosova i izjavama o brisanju granice sa Albanijom, „čime je unazadila dijalog sa Beogradom.“

„Očigledno su granice na stolu i sada imamo da za neke (Kosovo i Albaniju) mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu“, rekla je Brnabić.

Kako na dilemu predsjednice srbijanske Vlade gledaju ambasade zapadnih zemalja u BiH:

Iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu - koja je zajedno sa ostalim članicama Vijeća za implementaciju mira garant Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH - izjavili su ga agenciju Patira u utorak da „Velika Britanija podržava dijalog Srbije i Kosova, ali i očuvanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. 

„Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da podržava dijalog koji omogućava EU, sa izgledom za sveobuhvatno i održivo rješenje koje će biti na dobrobit i Srbije i Kosova. Ujedinjeno Kraljevstvo također ostaje predano očuvanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, zajedno sa našim partnerima u Vijeću za implementaciju mira”, poručili su iz Ambasade Velike Britanije.

Iz Francuske ambasada u Sarajevu ističu da su akreditovani samo za Bosnu i Hercegovinu, i nisi u mogućnosti komentarisati izjave zvaničnika drugih zemalja, ali se njihov stav ne razliku od ostalih članica PIC-a. 

„Općenito, Francuska svakako pažljivo prati implementaciju i poštivanje Dejtonskog sporazuma, na šta redovno podsjeća u saopćenjima PIC-a“, rečeno je Patriji u Ambasadi Francuske u Sarajevu.

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) zasjedali su u Sarajevu 4. i 5. decembra prošle godine, kada su podsjetili sve strane na obavezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. 

Politički direktori Upravnog odbora PIC-a su ponovo podcrtali „svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.“ 

Tom prilikom je ponovljeno i to da entiteti nemaju pravo na odcjepljenje od Bosne i Hercegovine i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, piše NAP.

(Patria / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.