12.1.2019. 14:15
2
Ministar pravde BiH Josip Grubeša: Dan Republike Srpske je legalan
Ministar pravde BiH Josip Grubeš /HDZ BiH/ rekao je u pisanoj izjavi za medije da je obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske, na kojoj je prisustvovao i on kao član delegacije HDZ-a BiH, potpuno legalno te da su mediji javnost doveli u zabludu ističići da se radi o proslavi praznika kojeg je Ustavni sud BiH pretohdno proglasio protivustavnom.

"Neistina se često ističe i koristi za verbalni atak na Republiku Srpsku, kada se poziva na odluku Ustavnog suda BiH i govori kako je taj sud 9. januar proglasio kao neustavan dan za praznik. Dužan sam javnost upoznati kako Ustavni sud BiH nije odlučio da je 9. januar neustavan kao takav, nego da su protuustavne neke odredbe iz Zakona o Praznicima RS-a, a konkretno se odnosi na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja Dana Republike Srpske. Treba istaknuti činjenicu da su u Republici Srpskoj odmah proveli tu odluku Suda i u parlamentarnoj proceduri  je usvojen zakon bez spornih odredbi. Kao dan Republike Srpske utvrđen je isti dan, 9. januar", izjavio je Grubeša.

Za većinu Srba 9. januar, na čijoj proslavi je bio hrvatski ambasador, znači početak stvaranja RS, dok za Bošnjake i Hrvate koji su živjeli na tom području do devedesetih 9. januar znači početak stradanja.

Analitičari ocjenjuju da bi posljednja dešavanja u Banja Luci mogla dovesti do raskola dva HDZ-a, mostarskog i zagrebačkog.

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske razriješilo je dužnosti hrvatskog ambasadora u BiH Ivana Del Vechija, nakon što je bio na proslavi 9. januara u Bana Luci, zajedno sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Na istoj proslavi odlikovan je Slavko Lisica, osuđen za ratne zločine u Hrvatkoj,  što je vlastima u Zagrebu naročito zasmetalo.

"Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine", saopćili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

"Kada sam vidjela Del Vechija na fotografijama iz Banja Luke, mislila da je riječ o montaži", izjavila je hrvatska šefica diplomatije Marija Pejčinović-Burić.

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je Patriji da je paradoksalno da su politički predstavnici Hrvata iz BiH i Hrvatske bili na proslavi 9. januara, nakon stradanja i progona Hrvata i Bošnjaka sa tog teritorija.

Od prijeratnih oko 220.000 Hrvata katolika koji su živjeli na području današnje Republike Srpske, prema podacima Katoličke crkve danas ih ima tek oko 15.000, ali i njihov broj se iz godine u godinu smanjuje, što je, ističu kritičari Čovića, direktna posljedica vlasti u tom bh. entitetu.



(Patria / Lejla Trle) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.