14.1.2019. 8:48
0
Velika zagađenost zraka u Sarajevu, najgore stanje na Ilidži
Trend visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku na najvećem broju mjernih mjesta zadržan je i jučer.

Koncentracije prašine PM 2.5 i Pm10 su u Goraždu bile su iznad propisane dnevne vrijednosti (50 ug/m3) i jučer su iznosile 69 ug/m3 ali su u poređenju sa drugim gradovima u kojima se vrše mjerenja bile relativno niske.

U Sarajevu jučer jako visoki dnevni prosjeci koncentracija lebdećih čestica PM10  i kretale su se između 189 ug/m3 na Vijećnici do 342 ug/m3 na Ilidži. Trend visokih koncentracija se nastavlja i danas, vrijednosti u 08.00 su se kretale od 36 ug/m3 na Vijećnici do 349 ug/m3 u Ilijašu.

U Ilijašu su prekoračene i koncentracije sumpordioksida (dnevni prosjek 154 ug/m3, propisana granična vrijednost 125 ug/m3).  Slično je bilo i u Kaknju gdje su ipak mjerene nešto niže koncentracije prašine lebdećih čestica PM10 ( 98 ug/m3) i sumpor dioksida SO2 (231 ug/m3).

U Zenici slično kao i u Ilijašu – dnevne vrijednosti sumpordioksida i lebdećih čestica 2-3 puta više od propisanih (PM10 112-134 ug/m3; sumpordioksid do 506 ug/m3)

U Živinicama već duže vrijeme u kontinuitetu su prekoračene koncentracije sumprodioksida, jučer 236 ug/m3. Na ostalim mjernim mjestima u Tuzlanskom kantonu visoke vrijednosti sumpordioksida  ( Skver 141 ug/m3, BKC 166 ug/m3, Bukinje 134 ug/m3). Pored sumpordioksida visoke vrijednosti lebdećih čestica i kreću se u rasponu od 120 ug/m3 do 156 ug/m3.

Jutros su uglavnom mjerene jako visoke vrijednosti prašine PM10 u: Sarajevu, Kaknju, Zenici i Goraždu. Očekuje se trend pada vrijednosti polutanata u zraku u toku dana radi nestabilnih vremenskih uslova. Moguća su i prekoračenja praga uzbune za sumpor dioksid koji iznosi 500 ug/m3 u jednom satu na mjernim stanicama u Zenici i Kaknju.

Opšti geografski i meteorološki uslovi u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajana narušavanja kvaliteta zraka.

Za sprovedbu koraka i mjera za sprječavanje prekomjernog zagađenja  zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije.

Za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.