14.1.2019. 11:44
0
Novi ambasador Hrvatske u BiH trebao bi uskladiti svoje djelovanje s diplomatskim predstavnicima EU
Iz izjave Ivana Del Vechia kako je njegov dolazak devetog januara u Banja Luku samo splet okolnosti, neupućen bi mogao zaključiti da je on posljednjih pet godina bio hrvatski ambasador u Papua Novoj Gvineji, a ne u BiH, ili, možda, gvinejski ambasador u BiH, pa da zbog toga nije znao šta se u Banja Luci slavi devetog januara, šta se u povodu toga organizira i zbog čega je to politički i pravno sporno pitanje u BiH, te, samim tim, diplomatski problematično", navodi se u reakciji Hrvatske stranke BiH.

Iz HS-a ističu kako osim prisustva u obilježavanju tog dana, činjenica da je njegova izjava u vezi s tim sadržajno u cijelosti usklađena sa objašnjenjem tog događaja od strane čelnog čovjeka i organizatora skupa, dodatno problematizira i diplomatske aktivnosti ambasadora Del Vechia u posljednjim godinama njegovog mandata, pa i njegove izvještaje vlastima Hrvatske o stanju u BiH.

"Hrvatska stranka BiH pozdravlja pokretanje postupka njegovog razrješenja, ali smatra kako bi radi realnog sagledavanja stanja u BiH i odnosa između Hrvatske i BiH bilo cjelishodno kritički analizirati ukupan njegov rad i djelovanje, kao i u vezi s tim, rad i djelovanje diplomatsko-sigurnosnog osoblja kojim je on stvarno ili formalno rukovodio.

Hrvatska stranka BiH nada se da će, za razliku od dosadašnjeg, novi ambasador u BiH svoje djelovanje i aktivnosti u BiH usklađivati sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima EU i svim onim koji podržavaju cjelovitu BiH i njezino priključenje NATO savezu i EU, a ne s onima koji su protiv svega toga", poručuju iz HS-a.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.