16.1.2019. 8:12
0
Valentin Ćorić od danas na slobodi: Osuđen zbog ratnog zločina nad Bošnjacima, bio dio UZP-a
Valentin Ćorić, jedan od šestorice Hrvata iz BiH koje je Haški sud osudio za zločine nad Bošnjacima 90-tih godina, u srijedu će biti pušten na uvjetnu slobodu nakon što je odlužio dvije trećine kazne.

Haaški tribunal je donio odluku o Ćorićevu puštanju i on će zrakoplovom iz Amsterdama u 13.30 sletjeti u zračnu luku u Zagrebu, rekao je Hini izvor blizak Čorićevoj obrani.

 Nakon što je krajem 2017. osuđen na 16 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije HVO-a je ostao u sudskom pritvoru u Scheweningenu i nije bio upućen na izdržavanja kazne u neku treću državu.

 Međunarodni mehanizam za kaznene sudove, nasljednik Haškog suda, odluku o Ćorićevu puštanju na slobodu trebao bi objaviti u srijedu, rekao je izvor.

 Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših dužnosnika Herceg Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. tijekom rata u BiH.

 Krivima je proglasio premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog stožera HVO-a generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i voditelja Ureda za zatočeničke centre Berke Pušića.

 Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojega su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja nehrvata i pripojenja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.

 Na izricanju presude Slobodan Praljak ispio je otrov i preminuo od posljedica trovanja cijankalijem.

 Predstavnici obrana razmatraju mogućnost revizije presude pred Ujedinjenim narodima koji su bili i utemeljitelj suda u Haagu.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.