17.1.2019. 18:32
0
Zasad nema štrajka uposlenih u obrazovanju na području BPK Goražde
Štrajka uposlenih u obrazovanju na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde za sada neći biti - potvrdio je Feni predsjednik kantonalnog Sindikata srednjeg obrazovanja Eldin Isanović.

On je podsjetio da su mogućnost generalnog štrajka uposlenih u srednjem i osnovnom obrazovanju sindikati najavili za 21. januar, s početkom drugog polugodišta, ukoliko se ne usvoje Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima.

- S obzirom da u BPK Goražde još nije formirana izvršna vlast, praktično nemamo s kim ni razgovarati, u dogovoru s našim članstvom odlučili smo da ipak sačekamo da se taj proces okonča kao i usvajanje budžeta BPK za ovu godinu. Takođe imamo u vidu i zaključak koji je usvojila aktuelna Vlada BPK kojim je dala saglasnost resornom ministru da potpiše Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima uposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju, ali tek nakon usvajanja budžeta za 2019. godinu, kada bi počela i njena primjena - pojasnio je Isanović.

I predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja BPK Senada Tabaković potvrdila je Feni da oba sindikata imaju identičan stav.

- Od izvršne vlasti BPK kada ona bude konstituisana očekujemo da budući ministar ma ko to bio, ispoštuje zaključak aktuelne Vlade i time konačno ispuni zahtjeve sindikata uposlenih u obrazovanju, kako ne bi došlo do generalnog štrajka. Sada nemamo ni ministra ni budžet, pa smo odlučili da ne idemo na štetu ni sebi ni učenicima koji će uredno u ponedjeljak krenuti na nastavu u drugom polugodištu - kazala je Tabaković.

Aktuelna Vlada BPK Goražde podržala je prijedlog instrukcija u identičnom obimu kakav je usaglašen između pregovaračkih timova Vlade i sindikata te na posljednjoj sjednici u 2018. godini usvojila zaključak kojim je dala saglasnost ministru obrazovanja da potpiše Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima uposlenih u osnovnom te srednjem obrazovanju, nakon usvajanja budžeta BPK za 2019. godinu.

Dosadašnji ministar obrazovanja Damir Žuga razriješen je sa ove funkcije.


(Fena/Admir Oručević)

BPKStrajk
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.