21.1.2019. 13:19
0
U septembru 7. Kongres SDA, bira se novi predsjednik
Kongres Stranke demokratske akcije bit će održan u septembru ove godine, nezvanično je potvrđeno za Patriju iz vrha te stranke. Tada bi trebao biti biran novi predsjednik SDA, zamjenik predsjednika, potpredsjednici, članovi Glavnog i Nadzornog odbora i Suda časti.
Prošli Kongres je održan 26. maja 2015. godine kada je za predsjednika SDA izabran Bakir Izetbegović, koji je do tada bio zamjenik predsjednika SDA. Izetbegović je postao treći predsjednik SDA, nakon Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića.

Osim Izetbegovića kandidati su bili Šemsudin Mehmedović i Irfan Ajanović. Više od 700 delegata glasalo je za predložene kandidate. Izetbegović je dobio 590 glasova, Šemsudin Mehmedović 159 i Irfan Ajanović 4 glasa. Glasalo je 755 delegata, dva listića bila su nevažeća.

SDA je u to vrijeme prolazila kroz određene turbulencije, a članovi su upozoravali da se skoro svaka kritika na rad stranke sankcioniše.

U svom govoru delegatima u dvorani Huan Antonio Samaranch tadašnji kandidat za predsjednika SDA Šemsudin Mehmedović kazao je da je „vrijeme da SDA bude slobodna stranka u kojoj će se moći izraziti slobodno mišljenje.“ Poručio je i da SDA treba odlučnu demokratizaciju.

Za zamjenika predsjednika SDA tada je izabran Adil Osmanović, dok su za potpredsjednike izabrani Šemsudin Dedić sa 386 glasova, Šefik Džaferović sa 465, Mirsad Kukić 327, Edin Mušić 416, Edin Ramić 372, Asim Sarajlić 421, Safet Softić 377 i Denis Zvizdić 440 glasova delegata.

Mjesto jednog potpredsjednika SDA je ostalo upražnjeno nakon isključivanja Mirsada Kukića iz SDA.

Na Kongresu je izabrano i 85 članova GO.

Odluku o održavanju Kongresa donosi Glavni odbor. Međutim, već mjesecima nije održana sjednica Glavnog odbora, što je nekada bila uobičajena praksa te stranke da o važnim pitanjima odlučuje upravo Glavni odbor. Sjednica GO nije održana ni nakon Općih izbora kako bi se analizirali rezultati stranke.

U komentaru za Patriju iz Centrale SDA nisu se mogli sjetiti kada je održana posljednja sjednica Glavnog odbora. Isti odgovor uputili su i neki od članova SDA iz vrha stranke.

Prema informacijama dostupnim u medijima posljednja sjednica GO SDA održana je u martu 2018. godine. 

Sve odluke u stranci trenutno se donose uglavnom voljom predsjednika Izetbegovića i uskog kruga ljudi: potpredsjednika, Kolegija SDA i Predsjedništva SDA, što je ukupno oko 25 ljudi.

Glavni odbor je isključen i u procesu donošenja odluka o postizbornoj koaliciji, kao i o drugim važnim pitanjima.

(NAP/Alen Avdić)
SDAKongres
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.