23.1.2019. 19:45
0
Ukida se paušal od 580 KM zastupnicima u Skupštini KS!
Šef Kluba Stranke demokratske akcije Mahir Dević kazao je da apsolutno podržava Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo, kojim se ukida 580 KM paušala profesionalnim zastupnicima, ali da će ipak ostati suzdržan.

Kao razlog naveo je što je SDA tražila da se izjednače primanja izvršne i zakonodavne vlasti. Druga opcija je, dodao da je Dević, da ministri imaju veću plaću, ali da ipak jedan dio novca, zajedno sa paušalima zastupnika, usmjere na izgradnju Roditeljske kuće.

- Vidjeli smo populizam i nespremnost Vlade da socijalno učestvuje u takvoj vrsti smanjena, iako su oni predlagači - zaključio je Dević.  

Predsjedavajući Skupštine KS-a Elmedin Konaković smatra da je posao ministra i zastupnika nemjerljiv.

- Očekivali smo da ovo bude rutinsko pitanje, ali smo znali da će SDA učiniti sve da se ova tačka ne usvoji. Jasan nam je njihov stav, jer neće da se odreknu paušala - poručio je Konaković.

Pojasnio je da će se paušal ukinuti za 22 zastupnika, što na godišnjem nivou pravi uštedu od oko 250.000 KM.

Zastupnik Socijaldemokratske partije Igor Stojanović smatra da ministri i zastupnici ne bi trebali imati istu plaću, jer ministri imaju i veću odgovornost.

Smatra da je javnost danas ima priliku da vidi borbu nove parlamentarne većine koja želi da ukine povlastice političarima te da je sasvim jasno ko to ne želi.

- Ovo je početak promjene stanja u političkom životu BiH i ukidanja određenih beneficija, jer je nelogično da za jedan posao neko dobija dvije plaće - poručio je.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost Zvonko Marić kazao je da će bez sumnje podržat taj zakon, ali da je posramljen da su se zastupnici toliko vremena bavili sami sobom pored toliko problema u KS-u.

Naglasio je da podržava i da se članovima Vlade KS-a smanji plaća, ali da ne podržava 'odugovlačenje' izjašnjavanja o tom zakonu, kao i uvjete opozicije.

Zastupnica Naše stranke Neira Dizdarević istakla je da su oni već predlagali ukidanje paušala i u prošlom mandatu, ali da nisu imali podršku.

- Ovo je veliki pomak koji će građani uskoro prepoznati - zaključila je Dizdarević. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.