24.1.2019. 17:18
0
"Ako apelacija bude ponesena donijet ćemo odluku o budućem statusu RS-a"
Ukoliko apelacija o promjeni naziva bh. entiteta Republike Srpske (RS) bude podnesena, a Ustavni sud prihvati da je uzme u razmatranje, smatrat ćemo to flagrantnim kršenjem Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i zatražit ćemo održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj ćemo donijeti odluku o budućem statusu Republike Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.

Navedeno je to u zajedničkoj izjavi srpskih predstavnika vlasti i opozicije nakon sastanka koji je sazvao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u povodu najave Stranke demokratske akcije (SDA) da će Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za preispitivanje naziva Republike Srpske.

U zajedničkoj izjavi su upozorili da će, “sve aktivnosti Republike Srpske i njenih predstavnika u BiH zavisiti isključivo od eventualnih antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti usmjerenih protiv Republike Srpske“.

-Stoga pozivamo države garante Dejtonskog mirovnog sporazuma da preduzmu mjere protiv ovakvih aktivnosti i time spriječe ozbiljne posljedice po teško uspostavljeni mir i stabilnost u BiH - rekao Dodik.

Upozoravaju da je podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH radi ocjene ustavnosti imena Republike Srpske, kako je navedeno, upotpunosti antiustavno i antidejtonsko djelovanje, koje predstavlja direktan udar na integritet i suverenitet BiH uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom.

-Podsjećamo da je sam Opšti okvirni sporazum za mir u BiH potvrdio ime Republike Srpske, što je jasno naznačeno i u članu 1. tačka 3. Ustava BiH, kojim je definisano da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Republika Srpska je potpisnik svih 11 Aneksa Dejtonskog sporazuma, bez kojih ne bi bilo današnje BiH – stoji u izjavi koju je pročitao Dodik.

Dodali su u izjavi da, iako “pravila Ustavnog suda ne dopuštaju ovakvu vrstu apelacije, i iako je Republika Srpska ustavna kategorija, te Ustavni sud o tome ne bi trebao ni raspravljati, zbog ranijih odluka Ustavnog suda BiH, koji je prilikom njihovog donošenja pokazao da se ne rukovodi Ustavom i pravom već politikom, izražavamo potpuno nepovjerenje prema ovakvom Ustavnom sudu BiH”

-Zaštitit ćemo RS i njen status – rekao je Dodik, nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka iz RS-a, koji je sazvao u povodu najave Stranke demokratske akcije (SDA) da će Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za preispitivanje naziva Republike Srpske.

Osim partija u vladaćoj koaliciji, SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije, Ujedinjenne Srpske, Demosa, NDP-a, te grupe oko Obrena Petrovića, na sastanak kod Dodika su se odazvali i predsjednici stranaka opozicije SDS-a i PDP-a.

Iz SDA je  najavljeno da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS.


(Fena/Admir Oručević)

DodikRS
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.