24.1.2019. 20:46
5
Stevandić: Hvala Izetbegoviću što nas je ujedinio
Hvala Izetbegoviću što je doprinio da se ovako ujedinimo oko nacionalnih stvari, kazao je u četvrtak Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske.

Danas je u Banjaluci održan sastanak političkih stranaka o kojem je razgovarano o najavi Stranke demokratske akcije da će pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine podnijeti zahtjev o ocijeni ustavnosti naziva entiteta Republika Srpska. Na sastanku je usaglašena zajednička izjava.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica je kazao kako je ime i prezime entiteta, Republika Srpska, definisani u Daytonu. "Ugrožen je ustavni poredak Bosne i Hercegovine", zaključio je Govedarica.
"Nakon dugo vremena sjeli smo zajedno i razgovarali o antidejtonskim najavama iz SDA koja je u roku od 24 sata zapalila vatru. Njih interesuju samo međunacionalne tenzije. SDA ne treba da ima ni potpredsjednika NSRS-a ako se ovako ponaša. SDA je izazvala politički haos", ocijenio je Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić je inicijativu SDA okarakterisao kao "neodgovoran potez" te je dodao kako ona "može izazvati najveću, najdramtičniju krizu u BiH".

Stevandić se zahvalio predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću "što je doprinio da se ovako ujedinimo oko oko nacionalnih stvari".

"Nema pukotine među nama", poručio je on.

"Pravda i Mirovni sporazum, te međunarodno pravo su na našoj strani, ali matematika nije", naveo je Dragan Čavić iz Narodnog demokratskog pokreta jer u "Ustavnom sudu BiH sjede tri stranca i dva Bošnjaka, dovoljna za preglasavanje", prenosi N1.


(Amila Alijagić)

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.