25.1.2019. 15:13
1
Iz SDA poručuju: Neka se OHR i OSCE prestanu povlačiti pred Dodikovim nasrtajima na BiH
Iz SDA ne prihvataju navode iz jučerašnjih saopćenja OHR-a i OSCE-a da je najava apelacije kojom će se tražiti otklanjanje diskriminacije u nazivu, ali i sistematske diskriminacije na prostoru entiteta RS, „neodgovorna i kontraproduktivna, da dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima“, te da predstavlja „zapaljivi rječnik“.

„Umjesto što žustro i tvrdo reagiraju na samu najavu SDA da ćemo u skladu sa zakonskim i ustavnim procedurama tražiti uklanjanje diskriminacije prema nesrbima u entitetu RS, kao što smo ranije apelacijama prema Ustavnog sudu BiH tražili uklanjanje diskriminacije prema Srbima u FBiH, od OHR-a, OSCE-a i zemalja članica Vijeća za implementaciju mira tražimo da prestanu da se povlače pred svakodnevnim nasrtajima na Bosnu i Hercegovinu i Dejtonski mirovni sporazum koje dolaze od Milorada Dodika, i drugih zvaničnika entiteta RS“, saopćeno je iz SDA.

„Upravo je njihova pasivnost, izostanak pravovremene reakcije i konkretnih poteza, a počesto i kukavički odnos spram kontinuiranog podrivanja institucija BiH i tek poslovična 'zabrinutost', ohrabrila politiku aparthejda prema nesrbima u entitetu RS i destruktivnu politiku prema samoj državi BiH. Indikativno je da se ovako oštro reaguje na inicijativu SDA, koja poziva na poštivanje Ustava, zakona i odluka Ustavnog suda BiH, a da se potpuno prešuti i ne poduzme ništa na izjavu Milorada Dodika datu istog dana da je „RS spremna za odcjepljenje“, naveli su iz SDA.

Iz SDA je ranije saopćeno da će tražiti od Ustavnog suda BiH da preispita naziv „Republika Srpska“.

„Ime Republika Srpska počinje da se pretvara u entitet u kojem drugi nisu ravnopravni“, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović. 

Najava SDA izazvala je oštre reakcije u Bosni i Hercegovini, među njima i kod predstavnika međunarodne zajednice u zemlji.

„Najava inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, usred rasprava o formiranju vlasti, je neodgovorna i kontraproduktivna, te dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima", saopćeno je iz OHR-a.

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka rekao je za Al Jazeeru da Ustavni sud BiH ne bi uzeo u razmatranje naziv entiteta, jer, naveo je, Republika Srpska je u Dejtonu propisna kao jedan od entiteta u BiH i ustavni sud nema kompetencije da odlučuje u tome.

(NAP / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.