27.1.2019. 18:18
0
Cvijanović: Za BiH nisu dobra bilo kakva uslovljavanja
Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je danas da nije dobro da bilo ko uslovljava nekoga u Bosni i Hercegovini.

Smatra da je frustrirajuće kada postoji matematička kombinacija za uspostavljanje institucija na nivou BiH, prvenstveno Vijeća ministara, ali da uvijek postoje kočničari, ljudi koji nešto uslovljavaju.

"Ne mislim da je formula u BiH da bilo ko koga uslovljava. Treba da se naviknemo da normalno živimo jedni pored drugih i jedni sa drugima i da postoji duboko poštovanje za interese svakog od naroda koji ovdje žive, kao i za građane koji ne pripadaju konstitutivnim narodima", rekla je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci.

Tvrdi da je nedostatak iskrenog unutrašnjeg dijaloga trajni deficit BiH i da neće biti pomaka sve dok je to tako.

Dodala je i da se nije dogodilo da važni politički akteri sjednu zajedno i diskutuju o stvarima važnim za sve konstitutivne narode i građane oba bh. entiteta.

"A kada nemate dijaloga, nemate ni rješenja", istakla je ona.

Tokom predstojeće posjete članova Predsjedništva BiH Briselu očekuje, kaže, da se razgovara o važnosti dobijanja kandidatskog statusa za članstvo BiH u Evropsku uniju, iako nema iluzije da može brzo doći do članstva u Uniju niti da se na tom planu može ići nekim pretjerano krupnim koracima.

"Nisam pretjerani optimista, ali mislim da postoji način da se krećemo naprijed", kazala je Cvijanović i izrazila nadu da će u Briselu biti dogovoreni prioriteti na evropskom putu.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.