28.1.2019. 13:20
2
Cvijanović: Dodik će u Briselu prenijeti realnu sliku o BiH
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je prevashodno važno da budu uspostavljene institucije na nivou BiH, konstituisana vlast, formirana adekvatna parlamentarna većina i Savjet ministara da bi mogle da budu preuzimane obaveze u okviru mehanizma koordinacije u BiH.

"Znam šta će predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik raditi u Briselu na sastanku sa zvaničnicima EU. On je čovjek koji hoće da prenese realnu sliku o svemu što se dešava u BiH i izraziće opredijeljenost za evropski put BiH", rekla je Cvijanovićeva novinarima u mjestu Naseobina Lišnja kod Prnjavora.

Ona je istakla da će se u Briselu razgovarati o svim stvarima koje su prepreka za dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU i oživljavanje evropskog puta zemlje.

"Sigurna sam da će glavno pitanje biti uspostavljene institucije na nivou BiH, da bi mogle da budu preuzimane obaveze u okviru mehanizma koordinacije u BiH. Bez ovoga nema pretpostavke za bilo kakvo kretanje na evropskom putu. Pri kraju je tehnički dio koji se odnosi na odgovore na upitnik Evropske komisije, jer treba da saberemo materijal i u suštini posao je završen i sa dodatnim pitanjima", precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je sve ovo pretpostavka kako bi Evropska komisija mogla da ima pozitivno mišljenje.

"Vjerujem da će u Briselu biti razgovora i o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, znajući da je Reformska agenda, na kojoj smo funkcionisali u prethodnom periodu sprovodeći reforme, bila evropska, ali je i ovdje došlo do zastoja u ispunjavanju određenih aranžmana koji su vezani za ovu agendu jer imamo zastoj i mrcvarenje u Federaciji BiH i na nivou BiH kada je riječ o formiranju vlasti", rekla je Cvijanovićeva.

Predsjedavajući Presjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će sutra i u srijedu, 30. januara, upoznati visoke funkcionere EU o situaciji u BiH i svojim stavovima.

On je ranije rekao da očekuje da će u Briselu čuti od evropskih zvaničnika kakve su šanse BiH da u ovoj godini dobije status kandidata za članstvo u EU.

PIC da zauzme realan stav
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je krajnje vrijeme da Savjet za sprovođenje mira (PIC) zauzme realan stav i kaže ko podiže tenzije i stvara dodatno nerazumijevanje među narodima u BiH nakon što je SDA najavila da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH o nazivu Republika Srpska.

"Ako već zasjeda PIC, a to radi kada je riječ o bilo kojoj temi i često daje ocjene koje uopšte ne stoje, mislim da je krajnje vrijeme da zauzme realan stav i kaže ko uništava ono malo šanse za unutrašnji dijalog", rekla je Cvijanovićeva novinarima u selu Naseobina Lišnja kod Prnjavora.

Ona je istakla da nema pretjerana očekivanja od foruma koji sazivaju stranci.

"Ne smatram da stranci treba da se miješaju u ono što su naše dnevne aktivnosti. Međutim, ovdje imate neke druge situacije jer mnogo tema koje u etar izbace domaći političari često su produkovane, motivisane, podstaknute ili inicirane od pojedninih stanaca. Tako me ne bi iznenadilo da je svaka incijativa iz Federacije BiH rezultat dogovora bošnjačkih vlasti sa strancima", zaključila je Cvijanovićeva.

Sutra bi trebalo da bude održana sjednica Upravnog odbora PIC-a na nivou ambasadora na kojoj će biti riječi o inicijativi SDA za pokretanje pravne procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska, prenosi Srna.


(Admir Oručević)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.