11.2.2019. 16:55
0
"Da Čović ne blokira ulazak BiH u NATO, Pendeš bi poslala Godišnji nacionalni program bez VM"
Za sutra, 12. februara, zakazana je sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na kojoj će se četvrti put pred državnim ministrima naći dokument Prijedlog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) čije bi usvajanje trebalo u konačnici dovesti Bosnu i Hercegovinu do aktivacije Akcijskog plana za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Usvajanje „Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018.-2019.“, koji obuhvata odgovore na set pitanja iz oblasti politike, odbrane, resursa i pravnih pitanja, za BiH ne znači i automatski ulazak u NATO, ali bi to značilo aktivaciju Akcionog plana (MAP), što je još jedan korak Bosne i Hercegovine do članstva u ovu vojnu alijansu.

Većina ministara iz Vijeća ministara koji su govorili za Patriju svjesni su da, kako kažu, dokument koji je pripremila Komisija za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine ni sutra, četvrti put, neće biti prihvaćen od strane ministara iz reda Srba. Ministar civilnih poslova Adil Osmanović rekao je Patriji "da ne vjeruje da sutra može doći do usvajanja Godišnjeg nacionalnog programa."

"Sumnjam da su kolege iz RS-a promijenile ranije mišljenje", kazao je Osmanović, ističući da on lično podržava NATO integracije i da osuđuje opstrukcije u procesu usvajanja Godišnjeg nacionalnog programa. 

Izlaz iz ove situacije eksperti vide u tome da aktulena ministrica odbrane BiH Marina Pendeš (HDZ) već urađeni Godišnji nacionalni plan uputi NATO-u bez saglasnosti Vijeća ministara, i da BiH nastavi svoj NATO put dalje. O tome je nedavno govorio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić tokom boravka u Sloveniji, kada je istakao da je ANP tehničko a ne političko pitanje.  

"Nije potrebna nova odluka Predsjedništva BiH, nije potrebna nova odluka Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nije čak potrebno ni da reaguje Vijeće ministra“, rekao je Komšić.

"Izlaz iz ove situacije je da aktulena ministrica odbrane BiH već urađeni Godišnji nacionalni plan jednostavno uputi NATO-u, i da mi nastavimo svoj put na toj vrsti integracija“, dodao je član Predsjedništva.

Ipak, upozoravaju analitičari, ministrici Pendeš je za slanje Izvještaja potrebno odobenje njenog partisjkog šefa Dragana Čovića.

U Demokratskoj fronti od ranije smatraju da je izjava predsjednika HDZ-a Dragana Čovića o tome da dva člana Predsjedništva BiH uslovljavaju trećeg člana Predsjedništva aktivacijom ANP-a, "krunski dokaz da NATO integracije nisu u interesu HDZ-a BiH." 

"Gospodin Čović je javno priznao da, za razliku od dvojice članova Predsjedništva BiH, NATO integracije nisu u njegovom interesu niti u interesu politike HDZ-a. Čović se tim potezom još jednom, ne samo svrstao na stranu Milorada Dodika, nego i eksplicitno poručio da podržava blokadu NATO integracija od strane njegovog proruskog partnera Milorada Dodika", poručili su iz DF-a krajem prošlog mjeseca.

Vlasti iz Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, snažno se protive ulasku Bosne i Hercegovine u NATO, premda su odluku o pristupanju Alijansi ranije potpisali i članovi SNSD-a, vladajuće partije u RS, koje sada pokušavaju osporiti, pa se i Čovićava aktuelna blokada NATO puta Bosne i Hercegovine tumači kao još jedna Čovićeva podrška Dodiku.


(Patria/Admir Oručević)

DodikCovic
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.