16.2.2019. 10:53
4
Damir Nikšić: Ja nemam namjeru biti taoc desnice u ljevičarskoj partiji
Politički oportunisti koji navijaju za "pobjednike" i "pobjedničke stranke" i koji imaju problem sa podjelom na "ruralnu" i "urbanu" struju u SDP-u izgleda nemaju problem da dijele SDP na "pobjednički" i "luzerski".

Enver Bijedić: Damir Nikšić je u naponu fizičke snage, kao dezerter izdao ovu zemlju i pobjegao u Italiju, dok sam ja 4 godine bio pripadnik Armije BiH.

Iako je u "Crnu Subotu" "ruralni SDP" bio "luzer", nastojanja su sa svih strana da se u SDP-u etablira "ruralni pobjednik" i " urbani luzer", te da SDP jednom zauvijek podlegne konzervativnoj "ruralnoj", da ne kažem "narodnjačkoj", "pučkoj" iliti "seljačkoj politici" koja je, nakon sveopšteg višedecenijskog urbicida, uspostavila svoju hegemoniju u čitavoj BiH.

Najveći luzer od svih biće SDP ako podlegne novoj rundi pritiska za sada manjinske "pučke" struje koju već drže "pobjedničkom" i uđe u koaliciju sa SDA na svim nivoima.

Posljedica će biti to da će se SDP utopiti u homogenizirani narodnjački/pučki/ etnonacionalni/ konzervativni blok.

I u tome će biti poput Miloševićevih socijalista. Jer, ne samo da će takva odluka prouzrokovati da se dvije trećine, ili barem polovica članstva i glasača "odlome" od takve, još jedne u nizu "pučkih" konzervativnih partija i pronađu u nekoj građanskoj, progresivnoj alternativi, adekvatnijoj za progresivnu omladinu i inteligenciju, a odlučnijoj u borbi protiv korupcije i kleptonacionalizma, borbi za mir, pomirenje, zajedništvo, za bratstvo i sestrinstvo svih naroda i narodnosti, građanki i građana, već će takva konzervativna, pučka i ruralna SDP pomoći da sverastući bošnjački nacionalizam učini od BiH ono što je srpski učinio sa SFRJ.

Pored toga, SDP vrh će pokazati da nije u stanju održati obećanje biračima, niti dogovor sa sadašnjim koalicionim partnerima BH bloka i "Šestorke" u KS, već da je samo u stanju potrčati za pozicijama i funkcijama kojima SDA maše u ime tender-bosanskog patriotizma.

Takav SDP kojeg "seljačka politika" desnice drži taocem, zasigurno neće držati, a ni zadržati ono malo preostalog i marginaliziranog progresivnog građanskog krila u svojim redovima.

SDP ima jedinstvenu priliku da se obračuna sa desnom, konzervativnom, pučkom, enonacionalističkom strujom, da se reformiše i krene naprijed kao istinska građanska socijaldemokratska ljevica, ima i snage, ali izgleda da nema volje, srca, odlučnosti. Uostalom vidjećemo, piše Oslobođenje.

Ja znam da ja nemam namjeru biti taoc desnice u ljevičarskoj partiji, niti imam namjeru desnici isporučiti svojih 20% udjela u Kanton Sarajevu.

Vjerovatno bi i jedno resorno ministarstvo, koje sam (bezobraznički) tvrdio da sam donio SDP-u, skupa sa svojim glasačima, moglo pripasti SBB-u koji će koalirati sa SDA na svim nivoima.

U svakom slučaju: SDA je pobijedila, a Zlatko izvrsno obavio zadatak. Možda i mene podmetne za krivca za sve umjesto sebe, uzme pare i odjaše u zalazak sunca.

Ali priča nije gotova tim. Gotov je SDP, a priča BH ljevice tek počinje, konačno bez ovih hahara u njenim redovima, piše Oslobođenje.

(Alen Avdić)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.