17.2.2019. 10:36
1
Čanak: Generalizujući položaj Srba van Srbije tim ljudima se pravi medvjeđa usluga
Nekako kada spomenemo položaj Srba van Srbije, obavezno se misli na region i promišlja u koordinatama političkog argumenta iza kojeg slijedi politička kampanja.

Kao da bi precizan i pun naziv za Srbe van Srbije trebalo da bude ,,Srbi van Srbije upotrebljivi u srbijanskom političkom životu“. Hoću da kažem to da se generalizujući položaj Srba van Srbije, tim ljudima pravi medvjeđa usluga, rekao je u intervjuu za “Pobjedu” Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, na pitanje u kojoj mjeri odnose u regionu potkopavaju priče da su Srbi van Srbije konstantno ugroženi?

Čanak je rekao i to da je društvo u Srbiji duboko podijeljeno između realnosti i mita. 

“Taj mitološki dio spada u gotovo potpuno iracionalan osjećaj o važnosti Kosova za nacionalni identitet Srba i potpuno istorijski neutemeljen osjećaj sigurnosti koju pruža bliskost sa ruskom pravoslavnom federacijom”, smatra Čanak, prenosi Patria.


(Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.