18.2.2019. 14:57
0
Dragan Čović: Uskoro kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da u naredna dva dana očekuje konačan dogovor o formiranju Savjeta ministara, a za sedam dana imenovanje kandidata za predsjedavajućeg te institucije.

Čović je, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a u Mostaru, rekao da će predstavnici HDZ-a, SDA i SNSD-a večeras, sutra i prekosutra imati sastanke o formiranju vlasti da bi kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara mogao biti imenovan na idućoj sjednici Predsjedništva BiH. 

"Trebalo bi da u narednih sedam dana imamo kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, na prvoj sjednici Predsjedništva. Zato još jednom treba da sjednu za sto svi koji pretenduju da budu vlast", naglasio je Čović na konfereciji za novinare. 

Predsjednik HDZ-a BiH kaže da će u srijedu, 20. februara, biti konstituisan i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ i izabrano rukovodstvo, te da očekuje da će Hrvat biti predsjedavajući. 

Čović je istakao da će odmah biti usvojen i budžet FBiH, nakon čega će uslijediti konstituisanje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

"HDZ BiH će ujutro poslati Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH liste za pet mjesta", naveo je Čović i dodao da očekuje da će HDZ i HNS imati pet delegata. 

Što se tiče formiranja Vlade FBiH, Čović kaže da HDZ želi da vlast u tom entitetu bude formirana na osnovu programa kojim je predviđena i izmjena izbornog zakonodavstva. 

"Nema uslovljavanja. Mi hoćemo program, a to znači da nam treba izborno zakonodavstvo koje će omogućiti da više nikad Bošnjaci ne biraju dva člana Predsjedništva BiH i da ne raspravljamo hoćemo li imati izbore za Mostar iduće godine. To treba da završimo, a to je i preduslov za kandidatski status. Mi želimo ekonomsku i socijalnu stabilnost, a najveći dio se radi u FBiH. Nema uslovljavanja, hoćemo program", rekao je Čović. 

On je dodao da bi i vlast u Livanjskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu trebalo da bude formirana u narednih 30 dana. 

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH bilo je riječi i o izbornom saboru ove stranke koji će biti održan 27. aprila, o usvajanju informacione strategiji, te kadrovskim rješenjima, prenosi Srna.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.