20.2.2019. 16:44
0
Protivminska mornarička grupa NATO-a patrolira Crnim morem
Stalna Druga grupa NATO-a za mjere protiv mina (SNMCMG2) stigla je u Crno more nakon četverodnevnog boravka u Istanbulu kako bi provodila prvu grupnu patrolu NATO-a u Crnom moru u 2019. godini.

Grupa provodi rutinsku patrolu kako bi ojačala međudejstvo sa savezničkim i partnerskim mornaricama u Crnom moru. U okviru patrole, grupa će učestvovati u vježbi Poseidon, redovnoj godišnjoj vježbi u okviru  protivminskih aktivnosti, čiji su domaćini Rumunija i Bugarska, navodi NATO.

Tri savezničke zemlje koje izlaze na Crno more i NATO redovno izvode vježbe i operacije u Crnom moru u cilju održanja pouzdanih i efikasnih vojnih kapaciteta.

Od ruske nelegalne i nelegitimne aneksije Krima u 2014., NATO je pojačao prisustvo u Crnom moru. Patrole mornaričkih grupa NATO-a intenzivirane su u 2018.  na ukupno tri za svaku grupu i  120 dana prisustva, u poređenju s dvije patrole po svakoj grupi i ukupno 80 dana u 2017. godini, saopćio je NATO.

SNMCMG2 je predvođen zapovjednikom Martinom Schwarzom iz njemačke mornarice, komandantom njemačkog ratnog broda FGS Werra. Grupa također uključuje turski minolovac TCG Akcakoca, rumunski tragač mina ROS Lt Lupu Dinescu, i bugarski minolovac  BGS Tsibar.

Ta grupa jedna je od četiri stalne grupe NATO-a koju čine multinacionalne integrirane mornaričke snage  iz savezničkih zemalja. Brodovi su pod kontinuiranom  komandom NATO-a i obavljaju zadatke u obimu od misija odvraćanja i situacijskih vježbi do izvođenja operativnih misija. Oni pokazuju riješenost alijanse da ojača solidarnost, kao i veze s partnerskim zemljama putem posjeta i razmjena, navodi NATO.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.