21.2.2019. 12:45
0
Nije donesena odluka o privremenom puštanju na slobodu Ratka Mladića
Jedan od advokata bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića je u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao da nije donesena odluka o njegovom privremenom puštanju iz pritvorske jedinice zbog obilježavanja godišnjice smrti njegove kćerke.

Prema pisanju medija, Mladić bi mogao biti pušten da obilježi godišnjicu smrti kćerke krajem marta, no jedan od njegovih branilaca Miodrag Stojanović je rekao da je taj članak na “bazi programa mogućnosti i želja”.

- Nema nikakva odluka. Mi tražimo našim podneskom takvu mogućnost. To je nastavak one inicijative koju smo dobili u pogledu dobijenih garancija vlada Republike Srpske i Srbije, a da li će to biti odlučeno tako ili ne, u ovom trenutku je apsolutno rano za bilo šta reći - kazao je Stojanović za BIRN BiH.

Glasnogovornica Mehanizama za međunarodne krivične sudove (MMKS) Helena Eggleston je u razgovoru za BIRN BiH također navela da nikakva odluka nije donesena i da se ne može špekulirati o ishodu.

- Ta odluka još nije donesena. Uz činjenicu da Vijeće još uvijek razmatra ovaj zahtjev Odbrane za privremeno puštanje Mladića na slobodu, strane u postupku još uvijek podnose svoje pisane argumente po ovom pitanju - istakla je Eggleston.

Na statusnoj konferenciji održanoj početkom ove sedmice u MMKS-u, Mladić se požalio na loše zdravstveno stanje te naglasio da mu je u njegovim godinama važno da prisustvuje godišnjici i spomenu najmilijih.

- Ove godine navršava se 25 godina od smrti moje kćerke Ane, koja je ubijena sa 23 godine - rekao je tada Mladić, dodavši i da nije bio na počivalištima svoje majke i brata, niti se oprostio s njima.

U razgovoru za BIRN BiH advokat Stojanović je potvrdio da ima informaciju kako je donesena odluka povodom Mladićevog javljanja u live emisiju iz pritvorske jedinice u novembru prošle godine.

- Odluka se odnosila na određena ograničenja njegovih komunikacija i on u ovom trenutku još uvijek, da kažem, izdržava to ograničenje i nadzor nad komunikacijama koje ima… To je proširena istraga i na osoblje koje je bilo dužno da nadzire te komunikacije. Otvorio se problem i u pritvorskoj jedinici ljudima koji rade - istakao je Stojanović.

Ured registrara MMKS-a je u novembru prošle godine naredio slušanje Mladićevih poziva nakon što se telefonskim putem iz pritvora javio u emisiju srbijanske televizije “Happy”.

- Nadgledanje i slušanje pritvorenikovih skorijih, prethodnih i budućih neprivilegovanih telefonskih razgovora u određenom vremenskom periodu je potrebno kako bi se osigurali bezbjednost i red u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (UN), te je u interesu sprovođenja pravde - navedeno je u odluci Ureda registrara.

Prema toj odluci od 16. novembra, komandantu pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija je naređeno da sluša i rezimira Mladićeve neprivilegovane razgovore u proteklih sedam dana, uključujući i one od 16. novembra, kao i razgovore koje će napraviti u narednih 30 dana.

Također je navedeno da Ured registrara nije prethodno odobrio Mladiću da koristi prostorije za komuniciranje u pritvorskoj jedinici kako bi kontaktirao medije, te da postoji vjerovatnoća da je on prekršio pritvorska pravila.

Mladić se 16. novembra u emisiji obratio gostima – Vojsilavu Šešelju i Pavelu Dorokhinu – nakon što ga je telefonskim putem pozvao njegov sin Darko Mladić, koji je također gostovao u toj emisiji.

Ratka Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina.

Žalbeni postupak, u kojem predstoji usmena rasprava, bit će duži nego što je planirano zbog izuzeća sudija.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.