6.3.2019. 14:25
0
Nema dogovora o MAP-u: Vijeće ministara BiH do kraja marta
Nakon sastanka predsjednika SDA, SNSD-a i HDZ BiH Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića istaknuto je da bi u narednih desetak dana mogao biti imenovan mandatar Vijeća ministara BiH, a do kraja marta da se formira i samo Vijeće ministara. Izetbegović je medijima kazao da učesnici sastanka nisu uspjeli postići dogovor oko aktivacija MAP-a.

"Bošnjačka i hrvatska strana su "za", dok je srpska protiv", rekao je Izetbegović.

Dragan Čović je istakao da se nada da će Vijeće ministara biti formirano do kraja marta. 

"Čini mi se da smo napravili značajan iskorak", rekao je Čović.

Dodik je kazao da je formiranje Vijeća ministara važno zbog evropskog puta Bosne i Hercegovine, koji, kako je istakao, nije upitan, kao i da nema ništa sporno oko imena mandatara Zorana Tegeltije. 

"Došlo je do zastoja jer se postavilo pitanje MAP-a kao prethodno. Republika Srpska, dakle i vlast i opozicija, je stava da smo za vojnu neutralnost. To pitanje ne može dobiti saglasnost, ali je realno da to pitanje neće ni nestati", kazao je Dodik. 

On se zahvalio članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću što, kako je rekao, šalju pozitivnu poruku kada je riječ o saglasnosti za ukidanje roaminga.

Kada je riječ o inicijativi za ukidanje imena Republika Srpska, entiteta u BiH, Izetbegović je kazao da je on pričao s Dodikom, ali da to neće objašnjavati novinarima. Govoreći o aktivaciji MAP-a Izetbegović je istakao da se moraju poštovati zakoni, te da ako neko ima većinu, može izmijeniti te zakone, aludirajući na to da se Bosna i Hercegovina ranije obavezala na NATO integracije.

Izetbegović je kazao i to da bi uskoro mogao biti gotov "papir" s principima djelovanja koji bi mogao zadovoljiti sve tri strane u Bosni i Hercegovini. 

"Lako nije, ali na nama je da se potrudimo da nađemo rješenje koje će biti na ovome što smo govorili. Kad kažem vladavina zakona, mislim na poštivanje svakog zakona i onog Zakona o odbrani." 

Na pitanje ko će biti partner SDA na nivou FBiH, Izetbegović je kazao da će to biti oni koji ne odbijaju da uđu u vlast "kao što je odbio BH blok."  

Dodik je istakao da razumije poziciju i potrebu Izetbegovića da ojača, kako je rekao, „reprezentativni tim“, ali da on ima kapacitet da donese odluku o formiranju Vijeća ministara BiH. 

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.