9.3.2019. 8:34
0
Jerlagić: Srbija duguje BiH 2,5 milijardi eura
Parlament Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je, većinom glasova na sjednici, da Federacija BiH bude garant javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine za projekat izgradnje Bloka 7 450 MWelektra Termone Tuzla. Upravo je Blok 7 bio tema emisije "Kopča" na TV1. Razgovarali su Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, predsjednik bosanskohercegovačkog komiteta "Čigre" Edhem Bičakčić i bivši direktor EP BiH i predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.

Pričajući o zakonskim obavezama i tome da je elektroprivreda u Zvorniku, kao i druge, pridonijela većem bogatstvu, bivši direktor EPBiH i predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić objasnio je kako i zbog čega Srbija duguje Bosni i Herecegovini, kako je rekao, "minimalno dvije i po milijarde eura".

- Sva energija elektrana ide u Srbiju, isključivo i jedino u Srbiju. Mogao bih razumjeti da je do ‘92. bila Jugoslavija pa je eto takav sistem bio pa je energija išla prema Srbiji, ali od ‘92. do 2018. godine radio sam procjene, proizvodnju, za sve godine, skidao iz proizvodnje jedne i druge elektrane koliko je to sve bilo i množio sa tržišnom cijenom od 50 eura po megawat satu, i vjerujte, pet milijardi eura tržišne vrijednosti električne energije je Srbija otuđila sa tih elektrana. Evo kada bi bilo da se podijeli 50-50, znači minimalno, 2,5 milijardi eura pripada Bosni i Hercegovini, poručio je Jerlagić.

Nadovezujući se na priču Jerlagića, predsjednik bosanskohercegovačkog komiteta "Čigre" Edhem Bičakčić kazao je kako Srbija plaća naknade Srebrenici i tu istu naknadu naziva "pomoć", a zapravo svakako postoji zakonska obaveza za korištenje akumulacija.

- Zakonska obaveza Srbije je da plaća naknadu za korištenje akumulacija. Srbija to ne plaća Bosni i Hercegovini niti općinama nekim pa to onda kasnije dolazi kao pomoć Republike Srbije Srebrenici. Pa to je njihova obaveza zakonska da plaćaju. Dakle, nije to pomoć, to je - dužan si mi, daj još i kamate, kazao je Bičakčić, piše Oslobođenje.

(Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.