15.3.2019. 15:09
0
U Tuzli napetost zbog festivala "Merlinka": Dajana Bakić očekuje adekvatnu reakciju institucija
Peti međunarodni festival queer filma i umjetnosti Merlinka, u okviru kojeg će biti riječi o pravima LGBTI osoba u BiH, bit će otvoren večeras u Tuzli u organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra.

Uoči otvaranja festivala, grupa građana okupljena na društvenoj mreži facebook najavila je prosvjede kako bi spriječila održavanje ovog festivala, a jutros je došlo i do skrnavljenja objekta Ateljea “Ismet Mujezinović” uvredljivim grafitom.

Dajana Bakić iz Tuzlanskog otvorenog centra kaže da su podnijeli i krivične prijave MUP-u Tuzlanskog kantona.

-Bilo kakav pritisak na slobodu okupljanja i uznemiravanje bilo koje grupe građana, pa tako i LGBTI osoba je narušavanje demokratskih principa i zakona kantona i države te u tom pravcu očekujemo adekvatnu reakciju institucija - izjavila je Bakić.

Iz Tuzlanskog otvorenog centra poručuju da će festival biti održan te su pozvali građane na solidarnost. 

-U svjetlu novih okolnosti, pozivamo vas da dođete u što većem broju i budite uz nas, uz svoje LGBTI sugrađane/ke na svečanom otvorenju, ali i svake minute festivala. Pokažimo da je Grad Tuzla otvoreni grad za sve slobodne ljude, da njeguje tekovine antifašizma i sigurnosti za sve njezine građane i građanke, bez obzira na različitosti - poručili su iz Tuzlanskog otvorenog centra.

Organizatori su izrazili nadu da će policija adekvatno reagirati ukoliko bude ugrožena bilo čija sigurnost tijekom otvorenja festivala.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.