20.3.2019. 10:30
0
Uhapšen Suvara Duška znani Hans: Tereti se za nasilno odvođenje žrtava iz kuća, višestruka silovanja, mučenja, zastrašivanja Bošnjaka na području Glamoča
Osumnjičeni se tereti za ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, 1992. godine.

Postupajući po nalogu tužitelja Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA, na području Banja Luke, lišili su slobode osumnjičenog:

-Suvara Duška, zv.“Hans“, rođenog 1971. godine u Livnu.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, na području općine Glamoč, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Osumnjičeni se tereti da je na području Glamoča, naoružan, prijetnjama po život žrtava i članova njihovih obitelji, pucajući iz vatrenog oružja, nasilno odvodio žrtve iz kuća i od njihovih obitelji te počinio višestruka silovanja i seksualna zlostavljanja žena bošnjačke nacionalnosti, te mučenja, zastrašivanja i nečovječna postupanja nad civilima bošnjačke nacionalnosti.

Osumnjičeni se tereti da je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.